Archeon: kansen in vernieuwde opzet

Het archeologisch themapark Archeon in Alphen aan den Rijn gaat miljoenen guldens investeren ter verbetering van het park. Dit geld komt beschikbaar door de verkoop van grond van het park. Het gaat om 400 kavels van 500 vierkante meter die zullen worden bestemd voor woningbouw in de vrije sector. ABN Amro Projectontwikkeling, de juridisch eigenaar van de grond, is hiermee akkoord gegaan. De gemeente Alphen aan den Rijn moet nog toestemming geven.

ABN Amro Projectontwikkeling, de grote investeerder in het Archeon, had een onafhankelijk deskundige gevraagd het verbeteringsplan van het slecht lopende attractiepark te beoordelen. Deze deskundige, drs. G. van der Weiden (directeur van het Nationaal Natuurhistorisch Museum te Leiden) meent dat het Archeon jaarlijks 400.000 betalende bezoekers kan trekken als aan bepaalde voorwaarden wordt voldaan. De aanvankelijke prognoses van 600.000 tot 700.000 bezoekers waren volgens hem veel te ambitieus. Als voorwaarden noemt Van der Weiden meer publieksgerichtheid, een compacte en een meer overtuigende presentatie van de attracties. Ook constateert hij dat de communicatieve vaardigheid van het personeel onvoldoende is. Het ontbreekt met name aan voldoende hulpbetoon. Voorts zijn er te veel storende 20ste eeuwse elementen in en rond het park. Hierdoor ervaart de bezoeker de prijs-kwaliteit verhouding als ongunstig.