Winti-hulp voor behekste verslaafde

EINDHOVEN, 1 NOV. Een ernstig aan de heroïne verslaafde man uit Suriname gaat in zijn geboorteland met behulp van de Nederlandse overheid hulp zoeken bij een winti-medicijnman. Hij meent dat hij daar reiniging van lichaam en geest kan krijgen omdat hij “behekst” is. Burgemeester R. Welschen van Eindhoven heeft de sociale dienst ertoe bewogen een deel van de kosten, die worden geraamd op ongeveer 10.000 gulden, voor te schieten. Een rechter van het Bossche Gerechtshof heeft met een inzameling 3.000 gulden bijeengebracht.

Volgens maatschappelijk werker P. van Mill van de Stichting verslavingszorg Oost-Brabant is de 43-jarige in Eindhoven wonende Surinamer door zijn verslaving in het criminele circuit terechtgekomen en verbleef hij wegens veroordelingen de laatste tien jaar geruime tijd in de gevangenis. Hij zou ook psychotisch zijn, wat zich onder meer uit in het inslikken van scheermesjes en bestek.

Volgens Van Mill is al eerder geprobeerd met behulp van Surinaamse winti-medicijnmannen mensen van hun verslaving af te helpen, maar dat mislukte doordat er in het land communicatieproblemen rezen en niet van tevoren was bepaald naar welke winti-medicijnman de hulpzoekende zou gaan. Dit keer gaat er een uit Suriname afkomstige straathoekwerker mee die bij de verslavingsdienst werkt. Tevoren is vastgesteld welke medicijnman zal worden bezocht. Deze woont in Haarlem aan de rivier de Saramacca.

Volgens Van Mill gaat het bij de winti-behandeling om “een soort biecht”. “Winti is net als het katholicisme een geloof, maar een winti-gelovige die bij een katholieke priester gaat biechten zal daarvan geen effect ondervinden. Je moet in de reiniging geloven, anders haalt het niks uit.”