Wildviaduct leidt Zeist voorlopig niet naar snelweg

UTRECHT, 1 NOV. De aansluiting van de gemeente Zeist op de snelweg A28 over het nabijgelegen wildviaduct is voorlopig van de baan. Dit heeft de president van de rechtbank in Utrecht vanochtend besloten. Het viaduct ligt al jaren braak en is onbedoeld dienst gaan doen als 'ecologische corridor' voor herten, reëen, vossen en ander wild.

De gemeente Zeist eiste twee weken geleden voor de afdeling bestuursrecht van de Utrechtse rechtbank dat de gemeente De Bilt er voor zou zorgen dat Zeist aansluiting krijgt op de snelweg van Utrecht naar Amersfoort. De president van de rechtbank verklaarde de zaak vanochtend echter niet ontvankelijk.

Allerlei wild steekt over het al tientallen jaren ongebruikt viaduct over van het Kromme Rijn-gebied naar de Utrechtse Heuvelrug aan de andere kant. De gemeenteraad van De Bilt oordeelde al in 1989 dat die functie belangrijker was dan een plaatselijke afrit naar een industrieterrein.

Zeist keert zich hier tegen, mede omdat bedrijven zich al hebben gevestigd langs de geplande route in de verwachting dat de afslag ook daadwerkelijk wordt gerealiseerd. De ondernemingen hebben al gedreigd met een miljoenenclaim wegens gederfde inkomsten.

Omdat de toelichting op het vonnis pas over twee weken wordt verwacht, kan de gemeente nog niet zeggen of ze andere juridische stappen neemt. Of de in gang gezette bodemprocedure voortgang zal vinden, zal de gemeente na die tijd beslissen. (ANP)