Splitsen aandeel brengt VNU op hoogste jaarkoers

AMSTERDAM, 1 NOV. Uitgever VNU en luchtvaartmaatschappij KLM incasseerden vanmorgen fraaie koerswinsten op een verder verdeelde Amsterdamse effectenbeurs. De beursgraadmeter, de AEX-index, noteerde rond het middaguur 454,21 punten, een plus van 0,65 punt.

AMSTERDAM De omzetten bleven aan de lage kant, mede doordat een aantal beurzen in Zuid-Europa vandaag de poorten dichthoudt wegens Allerheiligen.

VNU profiteerde van de aankondiging in het voorjaar de aandelen te splitsen. Met een verhouding van 10 op 1 zal de uitgever rond de waarde van de aandelen van branchegenoot Elsevier gaan koersen. Elsevier splitste vorig jaar zijn aandelen in dezelfde verhouding. Beleggers waarderen een splitsing omdat deze de verhandelbaarheid van het aandeel ten goede komt. De koers van VNU klom vanmorgen met 3,20 gulden tot 224,40, de hoogste koers dit jaar.

Elsevier pakte 2 dubbeltjes winst op 20,60 gulden.

KLM noteerde een plus van 1 gulden op 53,10. De luchtvaartmaatschappij maakte gisteren een lagere netto kwartaalwinst bekend, maar hield vast aan de eerder uitgesproken verwachting dat het jaarresultaat licht zal stijgen.

De dollar schommelde rondom de 1,58 gulden. De obligaties noteerden nagenoeg onveranderd.

Van de hoofdfondsen herstelde Philips zich met een winst van 1 gulden op 62. Ook DSM trok met 9 dubbeltjes winst op 119,10 iets bij. Gisteren moest het chemieconcern wegens een matige winstverwachting voor het vierde kwartaal een verlies van 3,50 incasseren. Akzo Nobel, dat morgen cijfers over het derde kwartaal publiceert, noteerde een dubbeltje lager op 179,60.

Op de Europese valutamarkten is de koers van de Amerikaanse dollar vanmorgen vrijwel onveranderd geopend. Om 12.00 uur werd 1,5811 genoteerd in vergelijking met een slotkoers van 1,5785 gisteren.

Een fractionele verlaging van de rente op speciale beleningen in Duitsland had geen merkbaar effect op de dollarkoers. De Bundesbank bracht het minimumtarief voor de wekelijkse speciale beleningen aan de commerciële banken vanmorgen omlaag van 4,03 naar 4,02 procent.

NEW YORK Wall Street kon gisteren de flinke koerswinsten die in de loop van de handel werden neergezet niet vasthouden. De Dow Jones-index sloot als gevolg van winstnemingen uiteindelijk 1,09 punt lager op 4755,48 punten.

Aanvankelijk leken de Amerikaanse aandelen goed te profiteren van de stemming die in Canada ontstond nadat uit de volksraadpleging was gebleken dat een meerderheid van de Franstalige provincie Québec tegen afscheiding is. De stijgende aandelen op de effectenbeurs van Toronto trokken de stukken op de effectenbeurs in New York flink omhoog. De opluchting op de Noordamerikaanse financiële markten was groot. De vrees voor instabiliteit na een afscheiding van Québec was verdwenen.

De vaste stemming, die gedurende het grootste deel van de dag heerste, gold vrijwel alle sectoren. Alleen de automobielbedrijven hadden last van enige koersdalingen in verband met mogelijke produktiebeperkingen. Ook de bankenfondsen bleven onder druk staan.

TOKIO Op de Japanse effectenbeurs kwam een eind aan het maandag ingezette koersherstel. De Nikkei-index van 225 aandelen daalde met 180,15 punten ofwel ruim 1 procent tot 17.474,49.