PSV in overwinningsroes na eenvoudige zege op Leeds

EINDHOVEN, 1 NOV. Ronaldo voelt zich alleen maar lekker als hij kan scoren. Hij heeft doelpunten nodig als zuurstof. Gisteravond speelde hij voor het eerst sinds enkele weken weer een volledige wedstrijd, hersteld van een knieblessure, maar in het duel tegen Leeds kwam hij er nauwelijks aan te pas. “Ik ben moe”, zei hij na afloop van de wedstrijd die PSV vrij simpel met 3-0 won. “Erg moe.”

Als een van de laatste PSV'ers verliet hij de kleedkamer, om vervolgens net zo geroutineerd als verveeld zijn handtekening op een rood-wit tenue te zetten. Terwijl hij met een groene viltstift zijn naam achterop het shirt schreef, zoende de jonge vrouwelijke fan hem op de hals. “Je bent een schat”, zei ze bij wijze van dank. Met zijn sporttas aan zijn schouder sjokte de Braziliaan naar het spelershome.

Dat de wonderjongen tegen Leeds niet scoorde, had te maken met het feit dat hij, vooral in de eerste helft, nauwelijks werd aangespeeld. “Maakt nie uit” zei Ronaldo onverschillig op de constatering dat hij niet heeft gescoord. Zijn gebaren in het veld in de richting van teamgenoten die hem hadden kunnen aanspelen maar dat meestal niet deden, verraadden de nodige irritatie bij de jonge Braziliaan. Vooral Stan Valckx negeerde hem nogal eens. “Misschien was hij niet aanspeelbaar”, luidde de simpele verklaring van de centrumverdediger voor het feit dat Ronaldo zo vaak over het hoofd werd gezien. Als verzachtende omstandigheid voor de weinig opvallende rol die de nummer negen van PSV speelde, voerde Valckx de zojuist herstelde knieblessure van de spits aan. “En als hij vrij staat, krijgt hij de bal wel.”

In de voorhoede van PSV schitterde niet Ronaldo, maar Luc Nilis en Phillip Cocu. Al in de twaalfde minuut speelde de Belg de bal in de voeten van Cocu, die vrij voor doelman Lukic kwam en PSV gemakkelijk op voorsprong zette. Tot dat eerste doelpunt viel, had Leeds nog geen moment indruk gemaakt. En zou dat de rest van de wedstrijd ook niet doen. Het leek alsof Leeds-trainer Wilkinson zijn spelers opdracht had gegeven de nul vast te houden, terwijl de ploeg juist met drie doelpunten verschil moest winnen om naar de derde ronde van het UEFA-cuptoernooi door te kunnen stoten. Aanvoerder Gary McAllister poogde het team aan te jagen, maar hij kreeg het vuur bij zijn medespelers niet aan.

Leeds leed in de opbouw voortijdig balverlies aan gretige PSV'ers zoals Marciano Vink en Luc Nilis. Zodra Leeds er wel in slaagde het middenveld te passeren, wachtte een tamelijk hechte PSV-verdediging. Als enige in de Eindhovense defensie ging Geoffrey Prommayon enkele keren in de fout, maar dan was er altijd nog uitblinker Ernest Faber om dat te herstellen. Chris van der Weerden, die gisteravond wegens een schorsing ontbrak, hoeft niet bang te zijn dat hij zijn basisplaats als rechtsback kwijtraakt aan zijn vervanger Prommayon. Ook Arthur Numan en Stan Valckx hadden geen enkele moeite om de schaarse aanvallen van Leeds te pareren.

Leeds-vedette Tony Yeboah maakte meer indruk met zijn forse gestalte dan met zijn spel. In de uitwedstrijd tegen AS Monaco had de bonkige Ghanees zijn ploeg nog een ronde verder geholpen door een hattrick te scoren, nadat Leeds de thuiswedstrijd met 1-0 had verloren. De les van de eerste ronde was dat de Engelsen dus wel degelijk in staat moesten worden geacht om zich te revancheren voor verlies in eigen huis. Maar het was pijnlijk om te zien hoezeer het de Engelsen ontbrak aan creativiteit en wilskracht. Yeboah etaleerde zijn mooiste technische foefjes tijdens de warming-up. Met zijn teamgenoten liet hij zich twee keer 45 minuten gewillig naar het einde van een kortstondig Europa-Cupavontuur spelen.

“Ik had ze wel iets feller verwacht”, zei Faber, die Yeboah steeds te slim af was. “Ze hebben ons gewoon laten voetballen. Ze speelden on-Engels.” Nog steeds vol onbegrip over zo weinig weerstand: “Als je die beelden op televisie ziet, dan gaan ze er veel feller in.” Ook live had hij gezien waartoe Leeds in staat is, twee weken geleden tijdens de uitwedstrijd. PSV kwam in Engeland op een 3-1 voorsprong, maar binnen korte tijd was Leeds terug op 3-3. Dat PSV uiteindelijk met een 5-3 overwinning weg ging uit Yorkshire, deed vermoeden dat de Engelsen in Eindhoven de longen uit hun lijf zouden gaan voetballen. Maar er stonden makke schapen op het veld in plaats van vechters. Geen moment bestond er de vrees dat PSV de volgende ronde niet zou halen. Leeds scoorde wel, vlak voor rust, maar het eigen doelpunt van verdediger John Pemberton kwam op het conto van PSV. In een matte tweede helft werd een doelpunt van Ronaldo wegens een overtreding op doelman Lukic afgekeurd en zette Cocu met zijn tweede doelpunt, op aangeven van Wim Jonk, de eindstand neer, 3-0.

Coach Dick Advocaat vond het te gemakkelijk om de eenvoudige zege toe te schrijven aan het slechte spel van Leeds. Hij prees juist de eigen kwaliteiten: “Wij hebben goed gespeeld.” Cocu, die vlak voor het einde geblesseerd het veld moest verlaten, blikte kort na het laatste fluitsignaal in een overwinningsroes naar de wedstrijd van zondag, uit tegen Ajax. “Als we zo blijven spelen, kunnen we van iedereen winnen.” Maar het Leeds van gisteravond was pover vergelijkingsmateriaal. Alleen al een blik op de ranglijsten van de Nederlandse en de Engelse competitie leert dat elke vergelijking tussen Leeds en Ajax mank gaat.

    • Ward op den Brouw