Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.
Bekijk hele krant

NRC Handelsblad

Wielrennen

Produktie van fietsen in EU naar record

ROTTERDAM, 1 NOV. De produktie van fietsen in de Europese Unie is in het afgelopen jaar met negen procent toegenomen tot een recordniveau van 13,2 miljoen. Wereldwijd werden 94 miljoen fietsen geproduceerd. China nam in 1994 bijna 34 procent van de wereldproduktie voor zijn rekening.

Dit blijkt uit het rapport Tweewielers in Cijfers 1995 van de RAI, dat vandaag is gepubliceerd. De verkoop van fietsen in Europa kwam vorig jaar uit op 16 miljoen, 600.000 minder dan in 1993. Met 1,2 miljoen verkochte fietsen neemt Nederland na Duitsland, Frankrijk, Groot-Brittannië en Italië in Europa de vijfde plaats in.

De Nederlandse produktie van fietsen daalde in het afgelopen jaar van 721.000 tot 703.000. Ongeveer de helft van de in Nederland verkochte fietsen wordt geïmporteerd. De import komt voor een groot deel uit Taiwan dat in 1994 948.000 fietsen naar Nederland exporteerde, ruim honderdduizend meer dan in 1993. De Taiwanese fabrikant Giant distribueert het merendeel daarvan vanuit Nederland naar andere Europese landen.

Belangrijke landen op de Nederlandse markt zijn voorts Duitsland, dat de export naar Nederland vorig jaar opvoerde met 88.000 stuks tot 147.000 en Groot-Brittannië dat zijn exporten voor de Nederlandse markt ruimschoots verdubbelde tot 63.000.

De Europese producenten wonnen marktaandeel ten koste van onder meer China. Dat land produceerde in 1993 nog 37.000 fietsen voor de Nederlande markt. De anti-dumping maatregel die de Europese Commissie in september 1993 aankondigde tegen China mist haar uitwerking echter niet. De Chinese export naar Nederland is gedaald tot 4.400 exemplaren. Sinds oktober vorig jaar is de anti-dumpheffing ook van kracht voor fietsen uit Indonesië, Maleisië en Thailand.

Naast China (32 miljoen exemplaren) zijn Taiwan (9 miljoen), Japan (8 miljoen), de Verenigde Staten (7 miljoen) en Rusland (6 miljoen) de belangrijkste spelers op de wereldmarkt. De belangrijkste Europese producent is Italië dat de fietsenproduktie vorig jaar met 26 procent opvoerde tot 5,3 miljoen.