Premier van Québec treedt af dag na verlies referendum

MONTRÉAL, 1 NOV. De afscheidingsbeweging in de Canadese provincie Québec is op zoek naar een nieuwe leider nadat premier Jacques Parizeau gisteren bekend maakte voor Kerstmis te zullen aftreden, een dag nadat een meerderheid van de Québécois zich in een referendum uitsprak tegen onafhankelijkheid.

Parizeau (65) zei tijdens een emotionele toespraak dat hij niet aftrad omdat hij de nederlaag bij het referendum had geweten aan “geld en etnische kiezers”. Veel van Parizeaus partijgenoten hebben van die woorden afstand genomen. Parizeau zei zijn woordkeus achteraf “te hardvochtig” te hebben gevonden, maar “dat verandert niets aan de feiten”.

Zestig procent van de Franstalige inwoners van Québec, die er 82 procent van de bevolking uitmaken, stemde voor onafhankelijkheid. Negentig procent van de rest - Engelstaligen en etnische groepen en hun afstammelingen - stemde tegen. Op 4,65 miljoen uitgebrachte stemmen was een meerderheid van 53.000 stemmen tegen afscheiding (1,2 procent).

Lucien Bouchard, de charismatische leider van de separatisten in het federale parlement, die de ja-campagne fanatiek steunde, heeft gezegd premier Parizeau niet te willen opvolgen. Veel politieke commentatoren zeiden gisteren echter Bouchard (57) als Parizeaus “natuurlijke opvolger” te beschouwen. Parizeau is afgestudeerd aan de London School of Economics, doceerde economie aan de universiteit van Montréal en was eerder minister van financiën. In september vorig jaar won zijn Parti Québécois met een kleine marge de verkiezingen.