'Politiek gaat herstellende Jeltsin weer ter harte'

MOSKOU, 1 NOV. De Russische president Boris Jeltsin, of althans het presidentiële apparaat, heeft zich gisteren voor het eerst sinds hij donderdag met hartklachten in het ziekenhuis werd opgenomen weer in de landelijke politiek gemengd.

Jeltsin heeft vanaf zijn ziekbed de centrale verkiezingscommissie gevraagd om opheldering over de uitsluiting van enkele partijen bij de parlementsverkiezingen van 17 december, zo maakte zijn persdienst bekend. “De president verwacht het antwoord zo snel mogelijk”, aldus de schriftelijke verklaring. Het was één van de geruststellend bedoelde berichten die het Kremlin gisteren over de gezondheidstoestand van de president heeft uitgegeven.

De 64-jarige Jeltsin werd donderdag voor de tweede keer binnen vier maanden met hartklachten opgenomen in het ziekenhuis. Sindsdien hebben alleen zijn echtgenote en zijn lijfwacht hem mogen bezoeken, maar het Kremlin houdt vol dat er geen reden is de presidentiële bevoegdheden tijdelijk over te dragen aan premier Tsjernomyrdin.

“Er is geen reden voor paniek over de gezondheid van mijn echtgenoot”, zei Naina Jeltsin gisteren tegen het persbureau Interfax. “Het is waar, de familie is een beetje nerveus, maar al dat gepraat dat de president de zaken niet meer controleert is onterecht. Het maakt de mensen bang.” Jeltsins lijfwacht en vertrouweling, de omstreden generaal Alexander Korzjakov, zei tegen het officiële persbureau ITAR-TASS: “Ik ben vandaag bij de president geweest. Hij zag er fit uit. Hij maakt grapjes en werkte met documenten.”

De politieke interventie van Jeltsin waarover zijn persdienst berichtte betreft de uitsluiting van onder andere de populairste hervormingsgezinde partij bij de parlementsverkiezingen van 17 december. Jeltsin heeft zich in het verleden herhaaldelijk opgeworpen als beschermheer van die verkiezingen. Jabloko, de partij van de econoom Grigori Javlinski, werd zondag van deelneming uitgesloten wegens een procudurefout. Javlinski, een kandidaat voor het presidentschap, zei gisteren diepere politieke motieven achter de uitsluiting te vermoeden.

“Mijn eerste indruk was dat het om een staaltje van typische perverse Sovjet-bureaucratie ging”, zei de partijleider op een persconferentie. “Maar de afgelopen dagen heb ik informatie ontvangen waaruit blijkt dat deze acties vantevoren waren gepland.” De partij is vanmorgen in beroep gegaan bij het Hooggerechtshof. Vanmorgen pas, omdat het twee dagen duurde om de benodigde documenten te verzamelen.

De Russische pers werd gisteren voor het eerst toegelaten tot het Kremlin-ziekenhuis voor een vraaggesprek met één van Jeltsins artsen, Andrej Vorobjov. Die liet zich optimistisch uit over Jeltsins cardiogram en kondigde aan dat de president waarschijnlijk vandaag zijn vriend en adviseur Viktor Iljoesjin op bezoek zou mogen krijgen. Jeltsin moet volgens zijn artsen nog wel een week in bed blijven, drie weken in het ziekenhuis en daarna nog twee weken rust houden.