Optiebeurs wil informatie van fonds afdwingen

AMSTERDAM, 1 NOV. De optiebeurs wil ondernemingen als Philips verplichten voor opties koersgevoelige informatie gelijktijdig aan beleggers te verstrekken.

Daarvoor roept de optiebeurs de hulp in van de effectenbeurs, aangezien die in tegenstelling tot de optiebeurs wèl een formele band met genoteerde ondernemingen heeft en bij nalatigheid sancties kan opleggen.

De optiebeurs, aldus een woordvoerder vanmorgen, zou graag zien dat de effectenbeurs in haar reglementen een bepaling opneemt die ondernemingen dwingt voor opties koersgevoelige informatie snel en voor alle beleggers tegelijkertijd te verstrekken. “Het is in het belang van de markt dat dit gebeurt. Beide beurzen zijn zo nauw aan elkaar gelieerd, de onderlinge beïnvloeding neemt toe.”

Een zegsman van de beurs zegt in een reactie het belang van de optiebeurs goed te zien: “We zullen bekijken in hoeverre we de helpende hand kunnen bieden. Maar vermoedelijk kunnen we de optiebeurs niet stante pede ter wille zijn. Wijzigingen in bij voorbeeld de noteringsovereenkomst of het fondsenreglement kunnen niet eenzijdig worden genomen. Daarvoor moeten we in overleg treden met de genoteerde fondsen.”

De wens van de optiebeurs vloeit voort uit de commotie de afgelopen dagen rond Philips, waar aan het Rokin de meeste optiecontracten op worden afgesloten. Op een besloten bijeenkomst vorige week donderdag na publicatie van de cijfers over het derde kwartaal, maakte Philips aan analisten een verschuiving van de jaarvergadering van mei naar maart bekend. Philips verzuimde deze vervroeging aan alle beleggers bekend te maken.

Vrijdag en maandagochtend werden er vervolgens grote partijen Philips-opties verhandeld. Daarbij staat vast dat bij tenminste één grote transactie (24.600 contracten april 1996) één van de handelende partijen niet van de vervroeging op de hoogte was en daardoor gedupeerd was. Het al in maart houden van de jaarvergadering betekent namelijk dat ook het dividend in deze maand zal worden uitgekeerd. Dit heeft consequenties voor de prijs van de optiecontracten die in april aflopen. Het tijdstip waarop het dividend wordt uitgekeerd is een belangrijke factor voor de waardebepaling van een contract. De optiebeurs heeft Philips op haar “laakbare gedrag” aangesproken maar is niet bij machte sancties op te leggen.