Nigeria veroordeelt Ogoni's ter dood

LAGOS/LONDEN, 1 NOV. Een militaire rechtbank in Nigeria heeft gisteren vier activisten van het Ogoni-volk, onder wie de schrijver Ken Saro-Wiwa (54), ter dood veroordeeld wegens vermeende betrokkenheid bij de moord op vier regeringsgezinde Ogoni-leider in mei vorig jaar. Maandag waren al vijf andere Ogoni-activisten tot de strop veroordeeld.

De veroordeelden zijn lid van de Beweging voor de Overleving van het Ogoni-volk (MOSOP), die onder leiding staat van Saro-Wiwa. MOSOP wil zelfbeschikking voor de 500.000 Ogoni's in het door militairen geregeerde Nigeria en speciale maatregelen om het milieu in het olierijke gebied te beschermen. Zij eist van de oliemaatschappij Shell schadevergoeding voor de inheemse bevolking.

De doodvonnissen tegen Saro-Wiwa c.s. hebben geleid tot felle reacties in het buitenland, met name van mede-schrijvers. De Nigeriaanse schrijver Wole Soyinka, een Nobelprijs-winnaar die in Engeland woont, noemde het proces tegen Saro-Wiwa een “dodelijke schijnvertoning”. Hij vroeg de Britse regering op te houden “kiekeboe te spelen met het Nigeriaanse regime”. Soyinka heeft Zuid-Afrika opgeroepen zich op te werpen als leider van een internationale boycot tegen Nigeria.

De Britse auteur William Boyd, die met Saro-Wiwa bevriend is, schreef vandaag in een artikel op de voorpagina van The Guardian dat de Ogoni's “niet alleen het vermaledijde militaire regime tartten, maar ook de internationale oliemaatschappijen”. De acties van Saro-Wiwa “bedreigden de financiële fundering van het regime, dat zonder olie geen week meer zou kunnen blijven zitten.”

Een andere Nigeriaanse schrijver, Ben Okri, winnaar van de Booker-prijs en eveneens een balling, waarschuwde vandaag voor de “vreselijke gevolgen” van het proces in Nigeria, zeker als de doodvonnissen worden uitgevoerd. “Als schrijvers worden vermoord kun je er zeker van zijn dat de oorlogsdemonen zijn begonnen aan hun gevreesde afdaling”, aldus Okri. (AP, Reuter)