Muti slaat alarm om La Scala

ROME, 1 NOV. Riccardo Muti, de dirigent van het Milanese operahuis La Scala, heeft het Italiaanse kabinet in een wanhopige oproep gevraagd tussenbeide te komen in een slepend arbeidsconflict dat ook de officiële opening van het seizoen op 7 december bedreigt.

'De muziek en de cultuur zijn ons paspoort voor Europa en wij zijn het aan het vernietigen,' schreef Muti in een brief aan premier Lamberto Dini. 'Het gaat niet om een staking van oppervlakkige of corporatistische mensen. Het zijn alarmkreten ... opdat men eindelijk aandacht gaat geven aan de cultuur en aan de muzikale instellingen.'

Door stakingen zijn de afgelopen twee weken de vier geplande voorstellingen van Lucia di Lammermoor afgelast. De bonden hebben gezegd dat zij ook willen staken op de seizoensopening, wanneer Mozarts Die Zauberflöte op het programma staat.

De bonden eisen dat de bureaucratische en financiële obstakels worden opgeruimd die verhinderen dat 108 vacatures worden vervuld. Zij constateren dat in de begroting voor komend jaar minder geld wordt uitgetrokken voor de operahuizen en vrezen dat de vacatures worden bevroren.

De bonden keren zich ook fel tegen plannen om de juridische status van de operahuizen te veranderen in een soort naamloze vennootschappen. Zij zien dat als een eerste stap naar privatisering, iets waar ze zich fel tegen verzetten.

Stakingen hebben al vaker problemen veroorzaakt bij La Scala, maar nog nooit is de officiële opening afgelast. Dit is de belangrijkste mondaine gebeurtenis van het jaar in Milaan. Maandag besloten enkele tientallen werknemers van het beroemde operahuis ook voor 7 december een staking uit te schrijven.

Dini heeft duidelijk gemaakt dat hij voorlopig niet concreet zal antwoorden op de oproep van Muti. Een probleem is dat iedere financiële oplossing voor de problemen bij de Scala een uitstraling heeft naar de twaalf andere operahuizen. Daar bestaat kritiek op een aantal privileges die de Scala heeft weten te verwerven.

    • Marc Leijendekker