Miljoenenfraude en arrestaties bij markten A'dam

AMSTERDAM, 1 NOV. Op de Amsterdamse markten wordt voor miljoenen guldens gefraudeerd. Dit blijkt uit een onderzoek van een fraudeteam waarin politie, justitie, sociale dienst, belastingdienst, GAK en bedrijfsvereniging DETAM samenwerken.

Vanmorgen heeft dit zogeheten Regionaal Interdisciplinair Fraudeteam (RIF), samen met wethouder J. van der Aa (sociale zaken), de resultaten van een onderzoek op 5 van de 27 Amsterdamse markten gepresenteerd. Daarbij zijn drie marktmeesters van de Albert-Cuypmarkt gearresteerd op verdenking van het aannemen van steekpenningen. Zij zouden tegen betaling hebben toegestaan dat andere dan de vaste-standplaatshouders een plek op de markt innamen. De politie doet nog onderzoek naar dergelijke praktijken op andere markten.

Uit het rapport blijkt dat de marktmeesters en -beheerders de voorschriften voor toewijzing en inning van standgeld nauwelijks naleven of controleren. Registratie van aanwezige kooplui door de marktmeester en financiële administratie door de marktbeheerder, lopen ver uiteen, aldus het rapport. De marktmeesters zijn ambtenaren van de gemeente en stadsdelen.

De gecontroleerde markten liggen verspreid in de stad: Waterlooplein (centrum), Albert Cuyp (Zuid), Fazantenhof (Zuidoost), Guldenwinckelplantsoen (West) en in Amsterdam-Noord. Van de bijna 2.500 kooplieden die in 1993 op de markt stonden, heeft het RIF-team er uiteindelijk 57 onderzocht op hun belastingaangifte. Dertig van hen bleken geen of te weinig inkomsten te hebben opgegeven. Zij hebben voor 1,7 miljoen gulden verzwegen. Van de 74 kooplieden, van wie hun uitkering van de sociale dienst werd onderzocht, bleken 59 die uitkering te onrechte te genieten. Van hen wordt 1,3 miljoen gulden teruggevorderd.

Tegen 26 personen wordt strafrechtelijke vervolging ingesteld wegens fraude. Dat betekent dat zij ten minste 12.000 gulden ten onrechte aan uitkeringen hebben ontvangen. Acht van de belastingfraudeurs hadden voor meer dan 100.000 gulden aan inkomsten verzwegen. Ruim eenderde van 710 onderzochte vergunninghouders bleek personeel in dienst te hebben. Van hen wordt nader onderzocht of zij de daardoor verplichte premies afdragen.

Het RIF-team richt zijn onderzoek op diegenen in de betreffende sector, van wie het de kans het grootst acht dat die fraude hebben gepleegd. Coördinator Hofman van het team wees er dan ook met nadruk op dat er niet mag worden geconcludeerd dat de helft van de marktkooplieden fraudeert, wel dat de totale fraude op de markten veel omvangrijker moet zijn dan de 3 miljoen gulden die nu is opgespoord.

Vorige maand maakte het RIF-team in Utrecht bekend dat er op de wekelijkse warenmarkten daar in de eerste vier maanden van het jaar voor anderhalf miljoen gulden was gefraudeerd. De helft met de belastingopgave, de rest met verschillende uitkeringen.