Milanese beurs dwingt Mediobanca tot bod

ROME, 1 NOV. In een belangrijke stap in de richting van meer openheid op de Milanese beurs heeft de beurscommissie de handelsbank Mediobanca verplicht een openbaar bod te doen op ongeveer tien procent van de agrochemische Ferruzzigroep, evenveel als Mediobanca vorige week heeft gekocht.

Het besluit van de beurscommissie, de Consob, is van verschillende kanten geprezen. Aan de beurs genoteerde bedrijven hebben vaak onderonsjes uitgevoerd, over de hoofden van kleine aandeelhouders heen.

Zoiets was vorige week ook gebeurd. Mediobanca heeft 10,7 procent van Ferfin gekocht, een poging deze grote en veelzijdige onderneming onder controle te krijgen. De aandelen zijn voornamelijk en bloc gekocht van een aantal banken die van hun belangen afwillen.

De Consob heeft Mediobanca nu verplicht een openbaar bod te doen op eenzelfde hoeveelheid aandelen, tegen een prijs die niet lager mag zijn dan de gemiddelde prijs die Mediobanca vorige week heeft betaald. Die moet garanderen dat ook kleine aandeelhouders Ferfin op gelijke manier worden behandeld. Een openbaar verbod is verplicht als het opkopen van aandelen tot doel heeft de controle te krijgen over een bedrijf.

De Consob maakte haar besluit bekend nadat de gouverneur van de centrale bank, Antonio Fazio, had gezegd dat de Milanese beurs efficiënter en opener moet werken.

Mediobanca moet voor het eind van het jaar komen met een openbaar bod. In Milaan wordt daar met spanning naar uitgekeken. Een verplicht bod is zelden voorgekomen. Een complicatie is dat banken volgens de regels die de centrale bank heeft gesteld, niet meer dan vijftien procent mogen bezitten van niet-financiële ondernemingen. Dat maximum staat ook in de statuten van Mediobanca. Verwacht wordt dat de centrale bank een tijdelijke dispensatie zal verlenen en dat Mediobanca op termijn een deel van de aandelen weer moet verkopen. Mediobanca maakte zaterdag bekend dat zij 11,2 procent van Ferfin heeft. Door twee kleine fusies die Ferfin deze week heeft doorgevoerd, is dit belang verdund naar 9,95 procent.

Mediobanca en haar bondgenoten zullen door dit gedwongen bod hun controle op Ferfin versterken en mogelijk een absolute meerderheid van de aandelen krijgen. Het is nog onduidelijk wat het consortium van banken doet, onder leiding van San Paolo, dat zich in deze zaak tegen Mediobanca heeft opgesteld.