Meisje wil met jongens blijven voetballen

UTRECHT, 1 NOV. De advocaat van de KNVB wil een ding duidelijk stellen. “Voetbal is van nature geen sport om gemengd te beoefenen.” De vijftienjarige Nicole Delies uit Groningen denkt daar anders over. Zij wil als talentvolle middenvelder bij voetbalclub GVAV-Rapiditas met de jongens meedoen aan de landelijke B1-competitie. De voetbalbond wil daar niets van weten. Omdat de simpele reden dat Nicole een meisje is.

Gisteren diende voor de president van de rechtbank in Utrecht het kort geding dat de scholiere samen met haar ouders aanspande tegen de KNVB om het besluit van de bond ongedaan te laten maken. De voetbalbond houdt vast aan de regel dat aan de landelijke B1-competitie, in tegenstelling tot regionale wedstrijden, geen gemengde teams mogen meedoen. Eenmaal, in juni, maakte de KNVB een uitzondering voor voetbalster Jeanet van de Laan van FC Lisse. Maar dat betekent volgens de bond niet dat de deur nu openstaat voor alle getalenteerde meisjes.

Advocaat mr. Leerink van de familie Delies: “Waarom wil de voetbalbond dat niet? Waarom niet? Daarom niet.” Volgens hem geeft de KNVB geen enkele inhoudelijke reden waarom meisjes wel mogen meedoen met jongens bij de regionale competitie maar niet bij de landelijke. “Het enige verschil is dat ze dan langer in de bus moet zitten.”

KNVB-raadsman mr. Utermark betoogde dat de regels van de KNVB klip en klaar zijn. Gemengde teams zijn niet toegestaan, afgezien van de pupillen tot de C-klasse met spelers tot 13 jaar. Vanaf 1993 mochten ook B-elftallen in de regionale competitie tegen elkaar spelen. Alleen de landelijke B1-competitie hoort daar niet bij. Dus Nicole moet maar bij de B2's gaan spelen, daar kan ze met de jongens blijven voetballen.

De achtergrond van die regel was president Slothouber niet helemaal duidelijk. Aan het niveau kon het niet liggen, redeneerde hij, want B1 speelsters zitten niet voor niets in het eerste elftal. En ook het omkleden zorgt niet voor onoverkomelijke problemen. Mr. Utermark: “De regionale competitie is wat recreatiever. In de B1-elftallen spelen ook de aankomende profs van Ajax en Feijenoord.” Je kunt die jongens, die hun voetbalcarrière aan het opbouwen zijn toch niet tegen meisjes laten spelen?

Het ministerie van onderwijs, cultuur en sportzaken (OCW) liet vanmorgen weten een voorstander te zijn van deelname van speelsters als Nicole Delies aan de landelijke voetbalcompetitie. Volgens de woordvoerder van het ministerie is de KNVB zelf voorstander van gemengd voetbal. Dat heeft de bond in een beleidsplan neergeschreven. Het ministerie gaat er daarom vanuit dat de KNVB dat beleid ook daadwerkelijk uitdraagt. Staatssecreatris Terpstra doet echter geen uitspraak omdat de zaak nog onder de rechter is.

Volgens woordvoerder Stolk zijn bij de KNVB twee stromingen. “Er is een behoudende groep die stelt: 'Damesvoetbal is zonde van het gras'. En er zijn mensen die het beleid van de KNVB om mensen - ongeacht of het om mannen of vrouwen gaat - te laten voetballen, daadwerkelijk in praktijk brengen.”

De Commissie Damesvoetbal van de voetbalbond buigt zich in januari over de kwestie. In het voorjaar vloeit daar eventueel een reglementswijziging uit voort. De rechter doet 7 november uitspraak. (ANP)