Gemeente 'goed' ingelicht over handdruk Haks

GRONINGEN, 1 NOV. Het college van B en W van Groningen zegt de gemeenteraad wel goed te hebben ingelicht over de regeling die is getroffen met Frans Haks, de zaterdag vertrokken directeur van het Groninger Museum. De fractievoorzitters zijn in 1993 geïnformeerd. “Kennelijk is niet helemaal doorgedrongen hoe lang Haks aan de gemeente verbonden zou blijven”, zei wethouder T. Bruinsma (financiën) gisteren. Haks (57) blijft volgens B en W tot de vut-gerechtigde leeftijd van 61 jaar in dienst van de gemeente Groningen. Hij behoudt zijn volledige salaris en krijgt een reiskostenbudget van 20.000 gulden per jaar. In de raad was commotie ontstaan toen Haks ruim een week geleden in deze krant zei tot “zijn laatste snik” doorbetaald te worden. GroenLinks stelde hier vragen over en verklaarde niets van deze 'miljoenenhanddruk' te weten. Haks was eerst overeengekomen in 1996 helemaal weg te gaan, maar toen hij werd vrijgesproken van steunfraude, bedong hij deze regeling.