Deense semi-profs verrassen Liverpool

ROTTERDAM, 1 NOV. De internationale reputatie van het Engelse clubvoetbal liep gisteren opnieuw een forse deuk op. Het roemruchte Liverpool werd in de tweede ronde van het UEFA-Cuptoernooi verrassend uitgeschakeld door de Deense semi-profs van Bröndby. Eggen maakte op Anfield Road de enige goal na 180 minuten voetbal. Liverpool liep in beide duels tevergeefs storm op de hechte Deense defensie.

De uitschakeling van Leeds United en Liverpool werd enigszins goedgemaakt door de kwalificatie van Nottingham Forest. De club van Bryan Roy had gisteren in eigen stadion genoeg aan een doelpuntloos gelijkspel tegen Auxerre. Twee weken geleden had Forest op Franse bodem met 1-0 gewonnen.

Twee andere deelnemers uit Frankrijk plaatsten zich wel voor de derde ronde. Bordeaux behaalde een knappe 1-0 zege in het Russische Volvograd, nadat de club van Richard Witschge de heenwedstrijd al met 2-1 had gewonnen.

Sensationeel was de overwinning van Olympique Lyon in het olympisch stadion van Rome. Thuisclub Lazio verloor met 2-0, na een 2-1 nederlaag in Lyon. De Italiaan Signori miste gisteravond een strafschop voor Lazio dat zich vervolgens kansloos waande. De werkgever van Aron Winter heeft in de nationale competitie meer succes. Afgelopen zondag won Lazio nog met 4-0 van landskampioen Juventus.

Stadgenoot AS Roma hoefde zich geen zorgen te maken voor de return tegen Eendracht Aalst. De Belgen stonden voor de zware taak een 4-0 nederlaag weg te werken. Roma verdedigde met gemak: 0-0. Door de uitschakeling van Aalst heeft België nog slechts een Europese deelnemer in de strijd. Club Brugge moet de nationale eer hoog houden in het toernooi voor bekerwinnaars.

Van de Duitse deelnemers voldeden Bayern München en Werder Bremen aan de hooggespannen verwachtingen. Bayern won in eigen stadion met 2-1 van het Schotse Raith Rovers, dat twee weken geleden met 2-0 had verloren. Werder verdedigde een 5-0 voorsprong tegen Dinamo Minsk. In de Witrussische vrieskou verloor de club van Aad de Mos gisteren met 2-1. De Nederlandse trainer toonde zich verheugd over het bereiken van de volgende ronde. “Dit is een succes voor het hele Duitse voetbal”, sprak hij na afloop.

De wederopstanding van het Tsjechische voetbal werd gisteren bevestigd door de kwalificaties van Sparta Praag en Slavia Praag. Na een 4-3 thuiszege won Sparta in Moldavië met 2-0 van Zimbru Chisinau. Slavia Praag boekte een dubbele triomf op het Zwitserse Lugano: 2-1 en 1-0. De successen van beide hoofdstedelijke clubs staan niet op zichzelf. Het nationale elftal van Tsjechië heeft een grote kans zich te plaatsen voor het Europees kampioenschap voor landenteams, dat komende zomer in Engeland wordt gehouden.

Barcelona toonde zich opnieuw trefzeker tegen Vitoria Guimaraes. Na de 3-0 in Nou Camp won de ploeg van trainer Cruijff met 4-0 in de Portugese provinciestad. Sevilla is de tweede Spaanse club die verder bekert. Het uitdoelpunt tegen het Griekse Olympiakos Piraeus bleek doorslaggevend. Stadgenoot Betis kan zich vanavond ten koste van Kaiserslautern (3-1) als derde Spaanse deelnemer plaatsen voor de derde ronde. AC Milan verdedigt morgenavond een 1-0 voorsprong tegen Strasbourg. De loting voor de achtste finales heeft vrijdagmiddag plaats.