Daimler verkoopt twee grote divisies van AEG

BONN, 1 NOV. Het einde van AEG, het noodlijdende, meer dan honderd jaar oude Duitse elektrotechnische concern, lijkt nabij. Daimler-Benz, dat AEG in de tweede helft van de jaren tachtig overnam, heeft gisteren bekend gemaakt dat het de twee grote divisies van AEG wil verkopen. Het gaat daarbij om de divisies Industriële automatisering en Energietechniek.

Andere delen van AEG zullen waarschijnlijk elders in de Daimler-organisatie worden ondergebracht. De AEG-divisie huishoudelijke apparaten werd vorig jaar al verkocht aan het Zweedse concern Elextrolux.

Bij de twee AEG-divisies die het dit jaar verliesgevende Daimler volledig wil verkopen, werken 20.000 mensen, vorig jaar was hun omzet 3,5 miljard mark. Als mogelijke koper wordt het Brits-Franse GEC Alstom genoemd, dat in staat wordt geacht om naast de koopprijs nog 650 tot 750 miljoen mark te investeren om de beide AEG-divisies een plaats op de wereldmarkt te laten behouden. Zo'n groot investeringsbedrag wilde het Daimler-concern niet opbrengen. “De strategische prioriteiten van Daimler-Benz liggen elders”, zei AEG-bestuursvoorzitter Ernst Georg Stöckl daarover gisteren.

Stöckl sprak daarmee behoedzaam uit wat eigenlijk al enige tijd werd vermoed. Namelijk dat Daimler alle inspanning wil richten op het overleven van Fokker-moeder Dasa als lucht- en ruimtevaartconcern en daarvoor zulke financiële offers moet brengen dat er geen geld overblijft om de ook zwaar aangeslagen dochter AEG (ruim een half miljard mark verlies in de eerste helft van 1995) overeind te houden. Uit Daimlers recente besluit om AEG's treinbouwtak onder te brengen in een nieuwe joint venture met ABB blijkt dat ook daar een van haar prioriteiten ligt, zei Stöckl.

De AEG-topman voorziet dat Daimler behalve aan de grote autodochter Mercedes en Debis (internationale industriële advisering en financiering) voorts wil vasthouden aan dieselmotorenbouwer MTU en micro-elektronicadochter Temic. Over de eventueel zelfstandige toekomst van een klein restant van AEG, of zelfs over het voortbestaan van de naam AEG, wilde hij geen andere uitspraken doen dan dat hij daarover somber is. AEG had twintig jaar geleden nog 162.000 werknemers, in 1992 nog 45.000.