Babyvoeding voor Armenië

In de bar van hotel Armenia in de Armeense hoofdstad Jerevan had Nutricia-directeur A. Stalenhoef vorige week een ideetje voor minister G. Zalm (financiën). Zou de Nederlandse overheid niet kunnen bijspringen voor de levering van Nutricia-babyvoeding aan Armenië? Het leek Zalm wel een aardig plan, dat hij in Nederland nog eens nader wilde bekijken. Dezelfde avond echter al ging in het hotel de telefoon: minister J. Pronk (ontwikkelingssamenwerking) aan de lijn met de mededeling dat hij de benodigde half miljoen gulden wel wilde betalen.

De levering van de baby-voeding is kenmerkend voor de zakelijke activiteiten van Nederlanders in Armenië - ruim 3 miljoen inwoners - het land dat Zalm vorige week evenals Oekraïne en Georgië met een handelsmissie bezocht. De transacties zijn niet erg omvangrijk en tamelijk incidenteel; in 1994 bedroeg de export naar Armenië 14 miljoen gulden. Het aardappelbedrijf Agrico exporteert kleine partijen pootaardappelen. KLM onderzoekt of op vliegveld Jerevan iets kan worden gedaan met vracht, maar overweegt nog geen lijnverbinding. Het accountantskantoor Deloitte & Touche heeft voor ruim een miljoen een offerte gedaan voor de ontwikkeling van een intern accountantssysteem bij de centrale bank in Jerevan.

Niet veel anders is de situatie in Georgië - 5,5 miljoen inwoners - waarheen Nederland in 1994 voor 10 miljoen gulden exporteerde. In het vervallen straatbeeld van Tbilisi vallen twee luxe delicatessenzaken met de naam Babylon onmiddelijk op. De winkels zijn eigendom van de Nederlander Bob Meijer, de voormalige eigenaar van het Haagse hotel Babylon, die ook een supermarkt heeft in de Georgische hoofdstad. Elke week verscheept Meijer een container goederen uit Nederland naar Tbilisi, zodat ook de Georgiër een Heineken-pilsje kan drinken.

Deloitte & Touche heeft ook voor de Georgische centrale bank een offerte gemaakt voor een boekhoudsysteem, waarvoor grote belangstelling bestaat. ING Bank heeft vooral verzoeken gehad voor steun bij het opzetten van giraal betalingsverkeer, cheques en dergelijke, kennis die ING vooral heeft bij dochteronderneming Postbank. De Nederlandse ondernemers zijn over Georgië aanmerkelijk minder optimistisch dan over Armenië, waar de traditionele handelsgeest en zakelijkheid hen duidelijk aanspreekt.