AC Restaurants wil Bastion

AMSTERDAM, 1 NOV. De hotel- en restaurantketen AC Restaurants wil graag de slecht renderende branchegenoot Bastion Hotels kopen, sinds enige maanden eigendom van ING Bank. “Wij zullen een eventuele aanzoek serieus bestuderen”, aldus algemeen-directeur E.W. Bezaan van AC Restaurants. “De hotels van de keten zijn aardig gespreid, het zijn mooie bedrijven.” ING wil niets over zijn eigendom kwijt.

Bezaan vindt het prachtig dat Bastion Hotels “in de etalage” ligt. De keten telt 32 hotels en zo'n 600 werknemers. Recente kranteberichten dat ING van de hotels afwil, vindt Bezaar alleen maar prachtig.

ING, voorheen alleen crediteur van Bastion Hotels, nam de hele keten enkele maanden geleden over wegens dreigend faillissement. Op 31 juli van dit jaar ontvingen de vakbonden de mededeling dat de overname door ING Bank ophanden was. Door deze stap bracht de bank haar uitstaande kredieten in veiligheid. De bank heeft directeur-oprichter L. van Veldhoven vervolgens aan de kant gezet en slechts als adviseur aangesteld. Interim-manager is M. Willems geworden. Intussen is ING Bank op zoek naar een nieuwe koper.

Van Veldhoven zou volgens horeca-kringen een slecht beleid hebben gevoerd en erg eigenzinnig zijn. Op zich zat hij in een gat in de markt met zijn middenklasse-hotels, te herkennen aan hun markante blokkendoosvorm. Hotels zonder veel poespas, met basisconfort als douche en kleurentv.

Van Veldhoven schijnt zijn aspiraties echter niet voldoende waar te hebben gemaakt. ING Bank en de twee participatiemaatschappijen Alpinvest (49 procent ABN Amro) en de Nederlandse Participatie Maatschappij financierden de explosieve groei. Alpinvest en NPM namen in het voorjaar van 1995 samen een 30-procentsbelang. In 1994 boekte Bastion nog een winst van 3 miljoen gulden op een omzet van ruim 31 miljoen gulden. Het bedrijf mikte op een groei naar 50 à 60 vestigingen in Nederland, België en Duitsland.

Bezaan van AC Restaurants zegt respect te hebben voor de durf van Van Veldhoven. “Het is een visionaire man, die met een bepaald concept kwam aandragen.” AC Restaurants heeft 10 hotels in de Benelux en 26 restaurants. In totaal telt het bedrijf in de Benelux 2300 werknemers.(ANP)