119 Britse supporters aangehouden

EINDHOVEN, 1 NOV. De 119 fans van Leeds United die gisteravond in Eindhoven zijn aangehouden, keren pas vandaag naar huis terug. Aanvankelijk wilde de politie ze al afgelopen nacht op het vliegtuig zetten. Dat mislukte omdat het niet lukte een vliegtuig te charteren, aldus een woordvoerder in Eindhoven.

De aanhangers van de Engelse club waren zonder kaartje vanuit Amsterdam met de trein naar Eindhoven gekomen. De politie hield hen onmiddellijk op het NS-station aan omdat ze zich niet konden legitimeren. Dat is bij internationale voetbalwedstrijden op grond van artikel 435f van het Wetboek van Strafrecht verplicht.

Onder de aangehouden supporters bevond zich een harde kern van hooligans, aldus de zegsman. De politie denkt dat mede daardoor rellen in Eindhoven zijn uitgebleven. Daar is tevoren wel ernstig rekening mee gehouden.

De politie ging er gisteravond laat nog van uit dat de aangehouden Britten snel op het vliegtuig konden worden gezet. De betrokken chartermaatschappij liet het op het allerlaatste moment afweten, volgens de woordvoerder van de politie omdat het vliegtuig niet beschikbaar was. Een andere maatschappij liet weten dat er op zo'n korte termijn geen bemanning kon worden opgeroepen.

Daarop besloot de politie de arrestanten in Eindhoven te houden. Een deel is ondergebracht in het hoofdbureau van politie, de rest heeft de nacht doorgebracht in de legerplaats Oirschot. De groep vertrok vanmiddag vanaf Zestienhoven. Een eenheid van de Koninklijke Marechaussee ging mee ter begeleiding.

Dertien Nederlandse supporters werden aangehouden in verband met openlijke geweldpleging en het bezit van messen. Bovendien hield de politie enkele lieden aan die op de zwarte markt kaartjes verkochten. Vier verdachten zijn ingerekend voor het uitdelen van racistische pamfletten. (ANP)