Voor eerst veroordeling in China voor namaak van software

PEKING, 31 OKT. Een rechtbank in Peking heeft voor de eerste keer een Chinees computerbedrijf schuldig bevonden aan het illegaal kopiëren van computerprogramma's. De rechtszaak vloeit voort uit een in maart gesloten akkoord tussen China en de Verenigde Staten om een einde te maken aan de inbreuk op patenten en auteursrechten. De uitspraak dateert van 12 oktober, maar is gisteren pas bekendgemaakt.

Begin november bepaalt de rechtbank de straf. Woordvoerders van het betrokken Amerikaanse Microsoft hopen dat het toekennen van hoge schadevergoedingen een voorbeeldwerking zal hebben. Amerikaanse bedrijven klagen steen en been over de illegale praktijken van Chinese bedrijven die op grote schaal computerprogramma's kopiëren. Ondanks het akkoord gaat de illegale produktie onverminderd door. Overtreders en overtredingen worden slechts mondjesmaat aangepakt.

Een woordvoerster van Microsoft toonde zich tevreden met de beslissing van de rechter, maar sprak haar teleurstelling uit over de duur van de rechtszaak. De aanklacht van Microsoft en de programmatuurbedrijven Autodesk en WordPerfect tegen het Chinese bedrijf dateert van februari 1994. Microsoft is van plan om nog vijf andere Chinese ondernemingen wegens gelijksoortige praktijken aan te klagen.

Niet bekend

Tijdens een Amerikaans-Chinese bijeenkomst eerder deze maand spraken Amerikaanse onderhandelaars hun teleurstelling uit over de trage aanpak van de piraterij in China. Microsofts nieuwe Windows-programma is begin november officieel verkrijgbaar in het Chinees, maar illegale kopieën zijn al wijd en zijd te koop voor 40 yuan, ongeveer 8 gulden. (Reuter)