Dit is een artikel uit het NRC-archief

Politie, recht en criminaliteit

Voetbalclub WKE wint kort geding van KNVB

ROTTERDAM, 31 OKT. De amateurclub WKE (Woonwagenkamp Emmen) mag weer meedoen aan de voetbalcompetitie. Dat heeft de president van de rechtbank in Utrecht vanochtend besloten in het kort geding dat de club had aangespannen tegen de KNVB.

De voetbalbond zette WKE op 12 oktober voor de rest van het seizoen uit de competitie, omdat de club volgens de KNVB in korte tijd twee keer schuldig was bevonden aan molestatie. De voetbalbond handelde op grond van een uitvoeringsbesluit dat bedoeld is het groeiende aantal molestaties terug te dringen.

Op 7 mei hadden aanhangers van WKE zich misdragen tijdens een op neutraal terrein gespeeld duel tegen Argon. De club kreeg daarvoor een boete van 1.000 gulden. Op 10 september, in een gestaakte thuiswedstrijd tegen Hoogeveen, waren spelers van WKE betrokken bij een vechtpartij. De districtscommissie van de KNVB wees WKE als hoofdschuldige aan en strafte de club met een aftrek van drie punten, een boete van 2.000 gulden en het overspelen van het duel op neutraal terrein. Daarna besloot het amateurbestuur van de KNVB om WKE uit de competitie te nemen.

De president van de rechtbank, mr. H.J. Schepen, oordeelde vanochtend dat het besluit van de voetbalbond “een deugdelijke grondslag” mist. Het bestuur amateurvoetbal mag een club alleen uit de competitie nemen als door de tuchtcommissie van de voetbalbond zelf is aangetoond dat sprake is van molestatie door leden van de club. Het gaat daarbij om het begrip molestatie, dat een ernstiger vergrijp is dan bijvoorbeeld wangedrag, wanordelijkheden of intimidatie. Omdat de tuchtcommissie de ordeverstoringen bij de wedstrijden van WKE niet kwalificeerde als molestatie, had de voetbalbond niet het recht de club uit de competitie te zetten.

Het bestuur van de sectie amateurvoetbal van de KNVB beraadt zich maandag of de zaak in hoger beroep een vervolg krijgt.