Snel betere kansen voor schoolverlaters

DEN HAAG, 31 OKT. De vooruitzichten voor schoolverlaters op de arbeidsmarkt worden de komende vier jaar aanzienlijk beter. Het aantal vacatures stijgt en het aantal schoolverlaters daalt.

Hierdoor dreigen tekorten op de arbeidsmarkt, vooral bij de hogere economische, technische en medische opleidingen, zo blijkt uit het rapport 'De arbeidsmarkt naar opleiding en beroep tot 2000' van het Researchcentrum voor Onderwijs en Arbeidsmarkt (ROA), dat vanmiddag is gepresenteerd. Het rapport is gebaseerd op cijfers van het CBS en op economische voorspellingen van het Centraal Planbureau. Het landelijk Dienstverlenend Centrum voor Studie- en Beroepskeuzevoorlichting heeft de cijfers samengevat in het boekje 'Kansen op werk 2000', bedoeld voor schooldecanen en scholieren.

Verder studeren biedt de meeste kans op werk, zo blijkt uit de toekomstvoorspelling. Hogere beroepsopleidingen en wetenschappelijke opleidingen bieden alle een 'goed' perspectief op een baan, behalve de wetenschappelijke sociaal-culturele en letterenstudies, die net in de categorie 'redelijk' vallen. In de categorie met 'matig' perspectief vallen de komende vier jaar schoolverlaters met een technische, economisch-administratieve of agrarische opleiding of met alleen havo / vwo. In de categorie met een 'slecht' arbeidsmarktperspectief vallen schoolverlaters met alleen basisonderwijs.

Het ROA verwacht dat vooral de commerciële dienstverlening, de overheid en de kwartaire diensten problemen krijgen met de werving van jong, hoogopgeleid personeel. In het bedrijfsleven blijven de problemen beperkt tot een aantal technische opleidingen.

De goede arbeidsmarktvooruitzichten voor schoolverlaters, die dus voor werkgevers problemen bij de werving betekenen, ontstaan doordat in tegenstelling tot de afgelopen vijf jaar de groei van het aantal vacatures ('baanopeningen' in het jargon van het ROA) groter is dan de groei van het aantal schoolverlaters. Het aantal schoolverlaters stijgt de komende jaren minder snel dan voorheen (3,7 procent in de periode 1990-1994, tegen 3,4 procent in 1995-2000) maar de toename van het aantal vacatures stijgt van 3,2 procent in 1990-1994 tot 4,2 in de periode 1995-2000.