Schadevergoeding in zaak siliconen

RENO, 31 OKT. De rechtbank in Reno (Nevada) heeft het Amerikaanse concern Dow Chemical gisteren veroordeeld tot schadevergoedingen van in totaal 14 miljoen dollar (22 miljoen gulden) aan een vrouw die ziek is geworden na de implementatie van siliconen borstimplementaten. De uitspraken, de eerste in de ruim dertienduizend zaken die tegen Dow zijn aangespannen, worden beschouwd als een belangrijk precedent. Dow Chemical heeft geprobeerd schadeclaims te ontlopen door in mei uitstel van betaling aan te vragen voor dochteronderneming Dow Corning, de grootste producent van borstimplementaten ter wereld. Gedupeerden besloten daarop massaal Dow Chemical direct aansprakelijk te stellen. Dow kan niet worden aangesproken als mede-eigenaar van Dow Corning. Het concern heeft de siliconen in de jaren vijftig echter getest en wordt daarom verantwoordelijk gehouden voor de schadelijke gevolgen (Reuter, AFP).