Recordwinst DSM kan koers niet opkrikken

AMSTERDAM, 31 OKT. Angst voor tegenvallende resultaten in het vierde kwartaal drukte vanmorgen de koers van DSM, dat de hoogste kwartaalcijfers in de geschiedenis van het chemieconcern publiceerde. Rond het middaguur noteerde DSM 119,80 gulden, een verlies van 1,90 gulden. AMSTERDAM KLM maakte vanmorgen bekend in het tweede kwartaal van het boekjaar 1995/96 een winst voor belastingen van 398 miljoen gulden te hebben behaald, een toename van 10 procent ten opzichte van de vergelijkbare periode vorig jaar. Het netto-resultaat daalde van 352 tot 302 miljoen als gevolg van een overigens verwachte belastinglast van 95 miljoen. Het aandeel was rond de middag 9 dubbeltjes in koers opgelopen tot 51,40 gulden.

Naast DSM ging ook Akzo Nobel in koers omlaag. Vooruitlopend op de presentatie van de derde-kwartaalcijfers overmorgen maakte Akzo een verlies van 8 dubbeltjes op 179 gulden. De AEX-index stond rond het middaguur, voornamelijk door een hogere dollar, op 451,06 punten, een winst van 3,13 punten. Goed presteerde vanmorgen Koninklijke Olie met een plus van 2 gulden op 194,30, bierbrouwer Heineken zag de koers met 1,40 stijgen naar 273,90. Ook Unilever en Ahold waren in trek. Unilever dikte zes dubbeltjes aan tot 205,80 terwijl de grootgrutter een dubbeltje winst opliep op 59,80.

Op de Europese valutamarkten lag de koers van de Canadese dollar vanmorgen op 1,1830, bijna 2,5 cent hoger dan het slot van gisteren op 1,1590. Tijdens de handel in het Verre Oosten veroorzaakte de onzekerheid over de uitkomst van het referendum in Canada koersschommelingen. Bij de opening van de Europese markten stond de uitslag vast en was de onrust weggeëbd. De uitslag van het referendum over afscheiding van de Franstalige provincie Québec van Canada is dat de separatisten een nipte nederlaag leden. Daarmee is de vrees voor instabiliteit in het Noordamerikaanse land voorlopig weggenomen.

De Amerikaanse dollar profiteerde, omdat afscheiding van Québec ongunstige gevolgen zou kunnen hebben voor de samenwerking van de VS, Canada en Mexico in de vrijhandelsorganisatie Nafta. De koers van de dollar stond om 12.00 in Amsterdam op 1,5828 gulden in vergelijk met een slot van 1,5755 gisteren. De relatief zwakke Europese valuta's wonnen eveneens terrein tegenover de Duitse mark en de gulden. De koers van het pond sterling steeg van 2,4835 gulden tot 2,4920, die van de Franse frank van 32,250 gulden per honderd tot 32,285 en die van de lire van 0,9870 per duizend tot 0,9910.

NEW YORK De technologiefondsen zetten gisteren de effectenbeurs op Wall Street op winst. De Dow Jones-index sloot 14,82 punten hoger op 4756,57. Wall Street vervolgde de opmars die vrijdag resulteerde in een winst van bijna 38 punten. Software- en halfgeleiderfondsen zoals Novell, IBM en Intel deden goede zaken. Per saldo boekte de effectenbeurs over een breed front winst. Alleen de financiële waarden moesten omlaag, volgens handelaren omdat een renteverlaging in de VS voorlopig niet aan de orde lijkt. TOKIO De effectenbeurs in Japan wist zich gisteren verder te herstellen van de forse koersverliezen in de afgelopen week. De Nikkei-index van 225 aandelen steeg met 145,47 punten ofwel 0,8 procent tot 17.654,64.