President voelt zich 'beter'; Jeltsin blijft nog drie weken in het ziekenhuis

MOSKOU, 31 OKT. De Russische president Jeltsin moet nog drie weken in het ziekenhuis blijven en daarna nog ten minste twee weken rustig aandoen in een sanatorium. Dat hebben artsen van het Kremlin-ziekenhuis gezegd tegen het officiële persbureau Itar-Tass.

Er kwam gisteren voor het eerst wat positiever nieuws over de gezondheidstoestand van Jeltsin, die donderdag werd opgenomen wegens hartproblemen. De kennelijk geruststellend bedoelde berichten komen op een moment dat in Rusland een politieke storm woedt over de uitsluiting van de populairste hervormingsgezinde partij bij de parlementsverkiezingen.

Naina Jeltsin, de echtgenote van de president, zei gisteren dat haar man zich al 'beter' voelt dan toen hij werd opgenomen. Hetzelfde zei premier Tsjernomyrdin, die volgens de grondwet waarnemend president wordt als Jeltsin door gezondheidsproblemen niet kan regeren. De grondwet bepaalt niet wannéér dit moment is aangebroken, maar volgens Tsjernomyrdin is het nu in elk geval nog niet zover.

“De president beslist in alle belangrijke landszaken”, zei de premier, die niet uitlegde hoe Jeltsin dat doet, nu vooralsnog uitsluitend zijn vrouw en zijn lijfwacht tot hem zijn toegelaten. Tsjernomyrdin voegde desgevraagd wel toe dat zolang Jeltsin in het ziekenhuis ligt, de premier tijdelijk de verantwoordelijkheid draagt voor de ministeries die over de staatsveiligheid gaan. Ook hierover weidde hij echter niet uit.

Over de belangrijkste zaak op dit moment, de uitsluiting van de partij Jabloko bij de parlementsverkiezingen van december, zei Jeltsin gisteren in elk geval niets, maar Tsjernomyrdin wel. “Deze beslissing is op zijn zachtst gezegd slecht overwogen en schadelijk, niet alleen voor de verkiezingscampagne maar ook voor de democratie in het land”, aldus de premier. “Ik hoop dat gezond verstand en verantwoordelijkheid zullen zegevieren en dat er een juridische manier wordt gevonden om de fout te herstellen.”

Jabloko, de partij van de 43-jarige econoom Grigori Javlinski, werd zondag van de verkiezingen uitgesloten wegens een procedurefout bij de registratie van zes van haar kandidaten. Javlinski heeft aangekondigd in beroep te gaan bij het hooggerechtshof, dat de kwestie naar verwachting nog deze week zal behandelen. Een lid van de commissie die de verkiezingen organiseert noemde de positie van de partij gisteren “verre van hopeloos”.

In Moskou wordt de rel rondom Javlinski op verschillende wijze geïnterpreteerd. De liberale krant Izvestija speculeert over een komplot van het Kremlin, dat in Javlinski een gevaarlijke kandidaat zou zien bij de presidentsverkiezingen van juni volgend jaar. Maar de zakenkrant Kommersant wijdt de problemen uitsluitend aan het “organisatorisch onvermogen” van Javlinski zelf.

De Westers georiënteerde ex-premier Jegor Gajdar, die gisteren herhaalde met zijn partij Ruslands Keuze de verkiezingen te zullen boycotten als Javlinski wordt uitgesloten, is in het parlement een handtekeningenactie begonnen om een spoeddebat over de kwestie af te dwingen. De leider van de conservatieve Agrarische Partij, Michail Lapsjin, wees er daarentegen op dat Javlinski beter meer aandacht had kunnen besteden aan “de dagelijkse organisatorische kant” van de politiek. Voormalig vice-president Roetskoj, wiens partij eveneens is uitgesloten van verkiezingsdeelname, zag een komplot “van bovenaf” om de aandacht af te leiden van het feit dat “de echte oppositie” (hijzelf) aan de kant is geschoven.

    • Hans Nijenhuis