Peso veert op na sociaal akkoord

MEXICOSTAD, 31 OKT. De financiële markten in Mexico hebben gunstig gereageerd op een sociaal-economisch akkoord tussen regering, vakbeweging en werkgevers. De peso sloot gisteren op een koers van 6,925 voor een dollar, tegen een koers van 7,065 afgelopen vrijdag. Het koersgemiddelde op de aandelenmarkt dat vorige week 3,6 procent zakte, steeg gisteren met 4,6 procent.

Op de financiële markten had door de publikatie van inflatiecijfers (1,1 procent in de eerste helft van oktober) vorige week de vrees voor stagflatie postgevat: inflatie gekoppeld aan een lagere economische groei. Hierdoor zou Mexico opnieuw in een crisis kunnen geraken, zoals begin dit jaar.

De overeenkomst tussen regering, vakbeweging en werkgevers moet de economie stimuleren door onder meer belastingverlagingen en maatregelen ter bevordering van kredieten en werkgelegenheid. Tegelijkertijd wordt de prijs voor energie met 29 procent verhoogd in de dertien maanden na 1 december, terwijl het minimumloon in december en april volgend jaar telkens met 10 procent omhoog gaat. “Er is wat zorg over inflatie, maar iedereen lijkt blij dat er eindelijk een blauwdruk is voor economisch herstel”, aldus een handelaar.

De peso kreeg ook een steun in de rug door het bericht uit Washington dat een schuld van 1,3 miljard dollar aan de VS, onderdeel van het miljarden dollars omvattende noodhulpplan van IMF en de VS, van begin dit jaar, negentig dagen later mag worden terugbetaald. (AP)