Optiebeurs gegriefd over Philips

AMSTERDAM, 31 OKT. De Optiebeurs is gegriefd dat Philips heeft verzuimd koersgevoelige informatie gelijktijdig voor alle beleggers beschikbaar te stellen. Het gaat om het vervroegen van de jaarvergadering en daarmee de datum waarop het dividend wordt uitgekeerd. Enkele wèl geïnformeerde partijen wisten gisterochtend en vrijdag met die kennis hun slag te slaan bij de handel in opties Philips.

Volgens een woordvoerder van de Optiebeurs gaat het om een unieke zaak. “Het gebeurt wel dat kleine genoteerde ondernemingen zo'n fout begaan. Maar dat een multinational dat doet is uitzonderlijk”.

Philips organiseerde vorige week donderdag na publikatie van de cijfers over het derde kwartaal een analistenbijeenkomst. Daar kondigde financieel topman Eustace aan dat de komende jaarvergadering niet in mei maar op 25 maart wordt gehouden. Deze informatie is koersgevoelig omdat de aandeelhouders op deze vergadering de jaarrekening goedkeuren en de dag erna dividend krijgen.

Dit eerder in de tijd uitkeren van het dividend heeft gevolgen voor de koersvorming van de optie-contracten die op Philips zijn afgesloten. Want een optieprijs is afhankelijk van de tijd die het contract uitstaat, de rente, de beweeglijkheid van de koers van de onderliggende aandelen en de dividenduitkeringen daarop.

Wel door analisten geïnfor meerde partijen maakten de afgelopen dagen gebruik van die kennis. Dat gebeurde onder meer gisteren bij een grote transactie (24.600 Philips contracten april 1996) waarbij tenminste één van de handelende partijen niet van het vervroegde dividend wist.

Een naar eigen zeggen zwaar gedupeerde optiehandelaar sprak vanmorgen van een deceptie: “Philips heeft mij en een aantal collega's een forse strop bezorgd”. Een woordvoerder van Philips meldde dat het concern niet van zins is een schaderegeling te treffen. Vanmiddag zou een persbericht verschijnen waarin de nieuwe datum voor de jaarvergadering wordt bevestigd.

De Optiebeurs is niet van plan de handel in contracten Philips door te halen. “Het is moeilijk te zeggen dat iemand op de grond van informatie misbruik heeft gemaakt. Het vervroegen van het dividend was niet vertrouwelijk aan de analisten meegedeeld”.