Dit is een artikel uit het NRC-archief

Politie, recht en criminaliteit

OM: 'niet-ontvankelijk'; Officier op matje voor eis in zaak doden van baby

DEN HAAG, 31 OKT. Officier van justitie R. Drenth moet zijn hoofdofficier en procureur-generaal D. Steenhuis “tekst en uitleg” geven over “zijn gedragingen” in een zaak tegen een huisarts die op aanwijzing van minister Sorgdrager (justitie) voor de rechtbank is gebracht.

Drenth vroeg de rechtbank in Groningen de huisarts, die het leven beëindigde van een pasgeborene, te ontslaan van rechtsvervolging. Drenth wil bovendien dat het openbaar ministerie niet-ontvankelijk wordt verklaard. Het college van procureurs-generaal vindt dat er “voldoende aanleiding is om te onderzoeken of de gedragingen van deze individuele officier zich verhouden met de aanwijzing die de minister destijds heeft gegeven”, zei de woordvoerder van het college vanochtend.

Volgens Drenth is het onjuist dat artsen hun handelen bij het openbaar ministerie moeten aanmelden. Dat is in strijd met het principe dat niemand hoeft mee te werken aan zijn eigen veroordeling, aldus de officier. Drenth hekelde gisteren de onmacht van de politiek om tot wetgeving over euthanasie, hulp bij zelfdoding en levensbeëindiging van wilsonbekwamen te komen.

Sorgdrager wil de grenzen van de vraagstukken rond levensbeëindiging via de rechter verduidelijken. Volgens de wet is levensbeëindiging strafbaar, maar de arts krijgt geen straf opgelegd indien hij zich aan een aantal zorgvuldigheidscriteria heeft gehouden. Daar valt ook het verzoek van de patiënt onder. De regeling geldt daarmee alleen in zaken waarbij patiënten zelf hebben kunnen vragen om euthanasie of hulp bij hun zelfdoding. Daarom wil Sorgdrager duidelijkheid scheppen via een aantal proefprocessen. Officier van justitie Drenth is het daar niet mee eens.

In april 1994 diende de huisarts op verzoek van de ouders een dodelijke injectie toe aan hun baby. Het kindje werd geboren met een aantal zeer ernstige afwijkingen, had veel pijn en zou niet lang meer leven. De ouders wezen het toedienen van extra zware pijnstillers als morfine, die onherroepelijk tot de dood zouden leiden, af.

Sorgdrager wil nog niet reageren op de zaak in Groningen. Zij wil eerst het requisitoir van de officier bestuderen, aldus haar woordvoerder. Het Kamerlid Van der Burg (CDA) zei dat hij ervan uitgaat dat de minister de zaak zal willen doorzetten om toch jurisprudentie te krijgen. “Zij heeft daarover politieke uitspraken gedaan. Ik neem aan dat zij zich daaraan zal houden.”