Le Pen eist daadkracht van 'zijn' burgemeesters

PARIJS, 31 OKT. Jean-Marie Le Pen, de leider van het extreem-rechtse Front National, heeft 'zijn' drie burgemeesters onder curatele gesteld. De dit jaar gekozen burgemeesters van Toulon, Orange en Marignane moeten concrete maatregelen nemen om het vreemdeling-vijandige programma van het FN uit te voeren.

Na afloop van een bestuursvergadering op het FN-hoofdkwartier in Saint-Cloud bij Parijs maakte Le Pen bekend dat de drie burgemeesters hadden besloten een aantal stappen te ondernemen die nog meer recht zouden doen aan het programma waarop zij in mei zijn gekozen. Jean-Marie Le Chevallier (Toulon), Jacques Bompard (Orange) en Daniel Simonpieri (Marignane, een voorstad van Marseille) stonden erbij en hoorden het aan, zonder het woord te krijgen.

Direct na hun uitverkiezing aan het hoofd van de grootste minderheid (rond 37 procent) in de gemeenteraden van hun drie Zuidfranse steden, bezworen de burgemeesters dat zij zich aan de wet zouden houden. Zij trachtten de geschokte oppositie gerust te stellen. Hun uitverkiezing zou een overwinning van het gezond bestuurlijk verstand zijn, maar geen revolutie betekenen.

Le Pen heeft nu na een paar maanden zijn geduld verloren. Voor hem zijn de steden vitaal in zijn landelijke strategie. Hij wil bewijzen dat het FN ernst maakt met zijn belofte om de 'nationale voorkeur' in de praktijk te brengen. Vreemdelingen moeten worden geweerd bij aanvragen om sociale woningbouw, verblijfsvergunningen en bijstandsuitkeringen. Tot nu toe hebben de betrokken burgemeesters zich beperkt tot minder omstreden maatregelen, zoals het versterken van de gemeentepolitie. “Agressieve bedelarij komt in onze steden al bijna niet meer voor”, aldus de in geen enkel democratisch ambt verkozen Le Pen.

Burgemeester Bompard heeft de meest bittere strijd uitgevochten. Object: 'Les Chorégies', het jaarlijkse opera-festival in de arena van Orange. Omdat hij tegen de gewoonte geen voorzitter van het bestuur werd, schrapte hij de gemeentelijke subsidie. Die is nu door de minister van cultuur aangevuld, maar de plaatselijke sfeer is goed verziekt.

De beoogde discriminatie van buitenlanders is in veel gevallen regelrecht verboden. Le Pen vindt dat zijn burgemeesters desondanks 'la préférence nationale' moeten doorvoeren. Dan komen zij in conflict met de aan Parijs rapporterende prefecten in hun departementen. De administratieve rechter is de volgende stap. “Als er een conflict blijkt tussen de politiek waar FN-kiezers voor hebben gestemd en de wet, dan willen de kiezers ook bij de algemene verkiezingen op het Front National te stemmen.”