Interliner vervoerde in jaar tijd 2,6 miljoen passagiers

DEN HAAG, 31 OKT. De Interliner heeft het afgelopen jaar, het eerste jaar van zijn bestaan, 2,6 miljoen passagiers vervoerd. Volgende week komen er acht nieuwe verbindingen bij. Twee bestaande lijnen worden verlengd. In totaal zijn er straks 29 lijnen.

Dat heeft Verenigd Streekvervoer Nederland (VSN) vanmorgen bekendgemaakt. De luxe snelbus is eind vorig jaar geïntroduceerd, voor snel vervoer op trajecten waar geen spoorlijn ligt. De komende twee jaar komen er nog eens twintig trajecten bij waarna, aldus VSN, “het basisnet klaar is”. Alle lijnen sluiten dan onderling of op een verbinding met een intercitytrein aan.

Volgens VSN ging ongeveer tien procent van de passagiers eerst met de auto. Omgerekend naar het aantal werkdagen per jaar en het feit, dat heen- en terugreis afzonderlijk zijn geteld, betekent dit dat iets meer dan vijfhonderd automobilisten voor het woon-werkverkeer in de bus stapten.

VSN heeft bij het ministerie van verkeer en waterstaat gevraagd om verhoging van de maximumsnelheid voor Interliners, tot 100 kilometer per uur. Hiervoor is nog geen toestemming verleend. Daarnaast wordt de snelheid van de Interliner op sommige plaatsen belemmerd door het ontbreken van vrije busbanen, aldus VSN, die dit wijt aan traagheid in de besluitvorming en relatief hoge kosten. Ook het plaatsen van wachthokjes met informatiezuil en telefoon strandt soms in ingewikkelde regelgeving.

Nieuw zijn de verbindingen Groningen-Veendam, Apeldoorn-Arnhem, Ede-Arnhem, Arnhem-Nijmegen, Nijmegen-Tiel, Gorinchem-Utrecht, Den Haag-Amsterdam, Den Haag-Alphen aan den Rijn, Den Haag-Boskoop.