Hoogovens koopt buizenwalserij

Hoogovens koopt de gelaste-buizenactiviteiten van Van Leeuwen Buizen Groep in Zwijndrecht. De overname is te verwachten op 1 januari 1996. De handelsonderneming Van Leeuwen Groep beschouwt de walserij in Zwijndrecht niet meer als een kernactiviteit.

Alle 111 werknemers van de walserij gaan mee naar de nieuwe eigenaar. Ze behouden hun huidige arbeidsvoorwaarden op basis van de groot-metaal-cao. Hoogovens integreert de fabriek in zijn onderdeel Hoogovens Buizen, zelf al goed voor een produktie van 270.000 ton. De Walserij produceert jaarlijks 120.000 ton buizen. Ook het bijbehorende terrein Develhaven met uitzondering van het hoofdkantoor komt in handen van Hoogovens. Hoogovens wil met de overneming zijn marktpositie op de Noordwesteuropese buizenmarkt versterken. Het produktieprogramma te Zwijndrecht past goed in het produktassortiment van Hoogovens Buizen. De overname zal kostenbesparend werken. Hoogovens-Buizen telt drie produktievestigingen. In Arnhem maakt het concern precisiebuizen (voor stoelen en tafels), in Oosterhout gasbuizen (voor gas en verwarming) en in Maastricht vierkante- en rechthoekige buisprofielen. Van Leeuwen Groep telt 38 vestigingen in zestien landen en behaalt een omzet van 1 miljard gulden per jaar.