Herstel Canadese dollar na uitslag referendum

ROTTERDAM, 31 OKT. De Canadese dollar heeft zich vanmorgen krachtig hersteld van een eerdere koersval nadat duidelijk werd dat in de voorlopige tellingen 50,6 procent van de Quebecois afsplitsing van Canada afwijst. De munt noteerde vanmorgen 1,1830 gulden, ruim 2,5 cent meer dan gistermiddag, toen het er naar uitzag dat de voorstanders van de afscheiding van de Canadese provincie het referendum zouden winnen.

De eerste tellingen lieten een duidelijke voorsprong zien voor de separisten. Deze verontrustende berichten leidden op de valutamarkten in Azië tot een verkoopgolf van Canadese dollars die de munt in een neerwaartse spiraal bracht tegenover de Amerikaanse dollar.

De dollar verzwakte op haar beurt tegenover de Duitse mark en de gulden, omdat handelaren vreesden dat afscheiding de status van de North Atlantic Free Trade Agreement (Nafta) in gevaar zou kunnen brengen. De Amerikanen waarschuwden gisteren dat een onafhankelijk Quebec niet zonder meer toegang zou krijgen tot het vrijhandelsblok. Vanmorgen wist de dollar zich te herstellen.

De aanvankelijke voorsprong van de separatisten zorgde verder voor een stijging van de lange rente in Canada. Onzekere beleggers brachten op grote schaal Canadese staatsobligaties op de markt. Toen duidelijk werd dat de separatisten het referendum zouden verliezen, veerde de Canadese obligatiemarkt op.

“De kou is echter nog niet uit de lucht”, waarschuwt een valuta-analist. “De vrees dat de separatisten misschien een nieuwe poging zullen wagen blijft boven de markt hangen.” Het hoge percentage separatisten kan ten dele worden verklaard uit onvrede van de Québecois met de bezuinigingsplannen van de regering op onder meer de sociale zekerheid. Zolang investeerders twijfels houden over de sanering van de overheidsfinanciën zal de druk op Canadese staatsobligaties aanhouden.

Ook op de valutamarkten bestaat twijfel over de nipte overwinning voor de tegenstanders van afscheiding. De winst van de Canadese dollar werd door een valuta-analist gerelativeerd. Hij verwacht geen buitensporige appreciatie van de Canadese dollar, omdat beleggers hun hart vasthouden voor de concessies die de regering zal moeten doen aan de separatisten.