Dit is een artikel uit het NRC-archief

Muziek

Gladys Knight in Hall of Fame

CLEVELAND, 31 OKT. De soulzangeres Gladys Knight en haar begeleiders The Pips behoren tot de musici, die dit jaar worden opgenomen in de Rock 'n' Roll Hall of Fame and Museum in Cleveland, het pantheon van de popmuziek. Andere uitverkorenen zijn David Bowie, Pink Floyd, Jefferson Airplane, Little Willie John, the Shirelles en the Velvet Underground, zo maakte het bestuur van de Hall of Fame gisteren bekend. Folk-zanger Pete Seeger zal in het pantheon worden bijgezet in de categorie 'vroege invloeden'. Ook radio-pionier Tom Donahue zal in de Hall worden opgenomen tijdens een officiële ceremonie, die op 17 januari 1996 in New York plaatsvindt.

Om voor opname in de Rock 'n'Roll Hall of Fame in aanmerking te komen, moet de musicus meer dan vijfentwintig jaar geleden zijn of haar eerste plaat hebben uitgebracht. Een comité van deskundigen stelt een longlist van genomineerden vast, waarover vervolgens wordt gestemd door 800 musici, critici en anderen die in muziekindustrie werken. De 8 à 12 genomineerden die de meeste stemmen vergaren, worden lid van de Hall of Fame. Sinds het begin van de Hall in 1986 zijn nu 131 al dan niet levende popmusici opgenomen in het pantheon. De grootste hit van Gladys Knight and The Pips was 'Midnight Train to Georgia' uit 1973. Eerder had de groep een hit met 'I Heard It Through The Grapevine', een nummer dat later ook door Marvin Gaye werd opgenomen. David Bowie geldt als een van de belangrijkste zangers van de jaren zeventig en tachtig en deed onlangs met een ambitieuze cd een poging om ook op de jaren negentig een stempel te drukken. Pink Floyd is de groep die het langst een plaat in de Billboard-hitlijst heeft gehad: The Dark Side Of The Moon stond 741 weken genoteerd. Little Willie John is de componist en originele uitvoerder van 'Fever' en overleed in 1968 in de gevangenis na te zijn veroordeeld wegens moord. De Velvet Underground, die begin jaren zeventig werd opgeheven, heeft verschillende generaties popmusici na hen beïnvloed, The Shirelles waren een van de populairste meidengroepen van de jaren zestig en The Jefferson Airplane was een vooraanstaande psychedelische band uit het hippie-centrum San Fransisco, die na grote successen uit de jaren zestig nog jaren doormusiceerde onder de naam Jefferson Starship.