Foto

Foto: DEN HAAG - Deugen onze ministers? Scheidend VARA-voorzitter Marcel van Dam draaide gisteravond rondjes tussen de ministers en de premier. Met de eerste opname van een nieuwe reeks 'De achterkant van het gelijk' in de Eerste Kamer vierde de VARA gisteren het zeventigjarig bestaan. “U weet niet wat ik ga vragen. Ik weet niet wat u gaat antwoorden. Dat moet het geheel spannend maken”, zei Van Dam voordat hij op zoek ging naar de morele en ethische conflicten in het vak van de ministers. Die zaten intussen rechtop in de groene bankjes. De armen over elkaar, de rug recht. Als Van Dam meedeelt dat het niet over actuele situaties zal gaan - “Dus geen gouden handdruk” - blaast Sorgdrager uit. “Stel, minister Dijkstal”, zegt Van Dam, “u staat in de file en u heeft een afspraak met de koningin. Gaat u over de vluchtstrook?” Dijkstal hoefde niet lang na te denken. Natuurlijk zou hij dan over de vluchtstrook gaan. Of de koningin dat wel zou willen, wilde Van Dam weten. “Daar twijfel ik niet aan.” Dan: “Stel, minister Borst, de man van uw hartsvriendin is ongeneeslijk ziek. Een huisarts pleegt euthanasie zonder dat met een andere arts te heben overlegd. Geeft u dat aan?” Nee, dat geeft minister Borst niet aan. “Ernstiger: De man waar het om gaat is dement. De vriendin is arts en helpt hem ongevraagd uit zijn lijden.” Dàt zou minister Borst wel bij de medische inspectie aangeven - “hoe tragisch dat persoonlijk ook is”. Na afloop werd in het publiek geconstateerd “dat we al met al toch een heel keurig kabinet hebben”. Voorafgaand aan de opname praatten minister Sorgdrager (justitie) en minister-president Kok even bij. (Foto Roel Rozenburg)