Doodstraf voor vijf leiders van de Ogoni's Nigeria

LAGOS, 31 OKT. Vijf leiders van het Ogoni-volk in Nigeria zijn gisteren door een speciale rechtbank ter dood veroordeeld wegens medeplichtigheid aan de moord op vier regeringsgezinde Ogoni-leiders in mei vorig jaar. Dat meldden ooggetuigen in Port Harcourt, de stad waar de rechtszitting plaatshad. Vier verdachten werden vrijgesproken wegens gebrek aan bewijs of omdat zij een alibi hadden. De rechtbank zal vandaag uitspraak doen in de rechtszaak tegen Ogoni-leider Ken Saro-Wiwa en vier anderen die eveneens beschuldigd zijn van betrokkenheid bij de moorden. Ook tegen hen is de doodstraf geëist.

Alle veertien verdachten zijn leden van de Beweging voor het Overleven van het Ogoni-volk (MOSOP), die wordt geleid door Saro-Wiwa. De verdachten werden op 22 mei vorig jaar gearresteerd op verdenking van het aanzetten tot de moord op de vier gematigde Ogoni-leiders. Om hen te berechten stelde de militaire regering van Nigeria in november een speciaal tribunaal in, bestaande uit drie rechters, van wie één een militair. De rechtszitting gisteren duurde meer dan zes uur en had plaats met inachtneming van strikte veiligheidsmaatregelen. Volgens de rechter, Ibrahim Auta, is er voldoende bewijs dat de veroordeelde Ogoni-leiders op bijeenkomsten van de jeugdafdeling van de MOSOP opriepen tot de moorden. “Jullie zijn schuldig bevonden aan de moord op vier leiders van Ogoniland en de straf voor moord is de dood”, zei Auta tegen de verdachten. De militaire regering van Nigeria moet het vonnis nog bekrachtigen. De MOSOP eist al jaren zelfbestuur van de 500.000 Ogoni's, die leven in de olierijke Niger-delta van Nigeria. De beweging wil ook compensatie van de Engels-Nederlandse oliemaatschappij Shell voor de schade die het bedrijf door de oliewinning zou hebben toegebracht aan het milieu in Ogoniland. (AFP, Reuter)