Conflict KLM en vliegers laait weer op

AMSTERDAM, 31 OKT. De bemiddeling van de onpartijdige deskundigen H. Langman en F.W. Rutten in het arbeidsconflict tussen de KLM en de Vereniging van Nederlandse Verkeersvliegers (VNV) komt toch weer op losse schroeven te staan nu beide partijen het onderzoeksresultaat verschillend interpreteren.

Tijdens de presentatie van de conclusie, gistermorgen, volgens welke de KLM-piloten vergeleken met hun collega's bij tien andere grote maatschappijen 'gemiddeld' worden betaald, leken vice-president Den Hartog van de KLM en VNV-voorzitter B. Baksteen nog redelijk ingenomen met het resultaat van de bemiddeling.

Maar de VNV stelde haar mening later op de dag bij na lezing van een brief die de KLM naar al haar vliegers had gestuurd. Daarin staat dat de KLM zich 'structureel' niet kan veroorloven om hogere lonen te betalen dan relevante concurrenten als British Airways, Lufthansa en Singapore Airlines. De bemiddelaars constateerden echter ook dat er acht andere maatschapijen bestaan waar de vliegers hetzelfde of meer verdienen dan hun KLM-collega's.

De VNV zond direct een tweede persbericht de wereld in waarin de KLM ervan wordt beschuldigd “een bizarre wending” te geven aan de broze overeenstemming.

Uit KLM-kringen wordt vernomen dat de maatschappij plannen heeft om haar Europa-vloot op korte termijn uit te breiden met een tiental toestellen om capaciteitsproblemen te kunnen oplossen. Voorlopig worden de vliegtuigen gehuurd omdat de KLM-directie mikt op de nieuwe Boeing B737-800. Die komt pas over drie jaar ter beschikking.