Ciba-Geigy brengt dochter naar beurs

Het Zwitserse chemie- en farmacieconcern Ciba-Geigy brengt zijn dochterbedrijf Mettler Toledo, fabrikant van weeg- en meetapparatuur, als zelfstandige onderneming naar de beurs van Zürich.

Mettler Toledo boekte vorig jaar een omzet van 1,06 miljard franc (1,45 miljard gulden), bijna 5 procent van het totaal van Ciba-Geigy, en is op zijn terrein de grootste in de wereld. Het Zwitserse Mettler, in 1980 aangekocht door Ciba, is vooral bekend van precisieweegschalen voor laboratoria. Toledo, een Amerikaanse onderneming, dekt het industriële segment met weegschalen voor gewichten tot honderden tonnen voor onder meer het vrachtvervoer. De verkoopplannen zijn overigens nog in een vroeg stadium, maar het is wel de bedoeling de transactie in de eerste helft van 1996 af te ronden. De aandelen krijgen notering op de effectenbeurs in Zürich en mogelijk ook op enkele andere beurzen. Mettler Toledo heeft in Nederland een verkoopvestiging in Tiel met 142 werknemers.