Brand metro Baku mogelijk aanslag

BAKU, 31 OKT. De brand die zaterdag in de ondergrondse van Baku aan naar schatting driehonderd mensen het leven heeft gekost, is mogelijk het gevolg van een aanslag geweest. President Haydar Aliyev van Azerbajdzjan zinspeelde gisteren op de mogelijkheid van een aanslag, maar hield nog enkel slagen om de arm. “Volgens de eerste informatie is de oorzaak een technische fout geweest. Maar het is ook mogelijk dat het om een daad van sabotage ging”, zo zei hij gisteren tegen de Amerikaanse ambassadeur in Baku. Hij wees daarbij op twee bomaanslagen op de metro van Baku in de afgelopen anderhalf jaar, waarbij twintig doden vielen. Aliyev gaf geen andere aanwijzingen dat het zaterdag om een daad van sabotage kan zijn gegaan.

Later gisteren echter meldde de leider van de commissie die de ramp onderzoekt, Abbas Abbassov, dat de brand inderdaad het gevolg was van een aanslag. Hij zei dat de politie drie gaten heeft ontdekt die door de explosie van een bom moeten zijn veroorzaakt. Bovendien was bij de ramp sprake van een hitte-ontwikkeling die volgens Abbassov ongebruikelijk is bij een normale brand en zijn er getuigen die melding hebben gemaakt van een explosie. Tenslotte zouden artsen in ziekenhuizen hebben gemeld dat gewonden last hadden van de gevolgen van het inademen van een giftig gas. De minister van gezondheid van Azerbajdzjan zei dat veel slachtoffers zijn gedood door een giftig gas; om wat voor gas het ging zei hij niet. Volgens de officiële cijfers kwamen bij de ramp 289 mensen om het leven en werden er 250 gewond. Woordvoerders van ziekenhuizen kwamen echter tot een dodental van 337. (Reuter, AFP)

Weer verkiezingen in deel van Tanzania

Door onze correspondent NAIROBI, 31 OKT. De verkiezingen van zondag in de Tanzaniaanse hoofdstad Dar-es-Salaam zijn gisteren ongeldig verklaard en zullen komend weekeinde opnieuw plaatshebben. In acht kiesdistricten op het platteland konden de kiezers vandaag en gisteren nog stemmen. De Nationale Verkiezingscommissie (NEC) nam deze besluiten gistermiddag nadat de verkiezingen voor een parlement en president in chaos waren geëindigd. In Dar-es-Salaam, bolwerk van de oppositiepartijen, gingen zondag sommige stemlokalen zeven uur te laat open, in andere ontbraken de stembiljetten of kiezerslijsten. NEC-voorzitter Lewis Makame zei gisteren dat er stembiljetten zoek zijn. “We hebben er genoeg gedrukt en gedistribueerd, maar er ging iets fout. Ze bereikten hun bestemming niet. We vragen ons af waarom”, aldus Makame. De oppositiepartijen beschuldigen de regeringspartij Chama cha Mapinduzi (CCM) van fraude. De oppositiepartijen eisten gisteren de vorming van een interim-regering die nieuwe verkiezingen moet organiseren.