Banken halveren verlies HCS

ROTTERDAM, 31 OKT. De banken van het failliete automatiseringsbedrijf HCS onder leiding van ABN Amro hebben hun verlies op het HCS-debâcle gehalveerd tot ongeveer 100 miljoen gulden. De banken hebben de laatste grote bezitting van HCS, het distributiebedrijf Infotec (faxen, kopieerapparaten), voor 172 miljoen dollar (ruim 270 miljoen gulden) verkocht aan het Britse bedrijf Danka Business Systems.

Met welk bedrag het verlies van de banken daalt, kan mr. R. Schimmelpenninck, een van de curatoren van HCS, niet zeggen, maar hij spreekt van een “aanzienlijke meevaller”. Twee banken, ABN Amro en Credit Lyonnais Bank Nederland, hadden samen 70 procent van de aandelen Infotec, de curatoren van HCS beheerden namens de boedel van HCS Beheer de overige 30 procent.

Een doorgaans betrouwbare bron in het bankbedrijf raamt dat het verlies van de banken, dat drie jaar geleden nog op 200 miljoen gulden werd geschat, met ongeveer de helft wordt gereduceerd. ABN Amro wil geen commentaar geven. HCS ging in de herfst van 1992 op de fles ging. De banken zelf schatten hun verlies toen op 200 miljoen gulden omdat HCS de verstrekte leningen en andere financieringen, waaronder aandelenkapitaal, niet meer volledig kon terugbetalen.

HCS kocht Infotec eind 1990 van de Duitse chemiereus Hoechst. Al snel na de overname kwam HCS, dat als geen ander de wilde financiële jaren tachtig in Nederland symboliseerde, in grote problemen. HCS Technology werd in 1986 op de golven van het beleggersenthousiasme voor automatiseringsbedrijven door de financier drs. J. Kuijten naar de Amsterdamse effectenbeurs gebracht. Kuijten verdiende daaraan naar schatting 250 miljoen gulden. Zes jaar later was HCS verdwenen.

Het bedrijf bezweek onder de financiële lasten van twee grote overnames: van Infotec en van het verliesgevende Amerikaanse distributiebedrijf Savin. Infotec en Savin waren een siamese tweeling. Beide bedrijven verkochten voornamelijk produkten van de Japanse Ricoh: Savin in Amerika, Infotec in Europa.

Volgens Schimmelpenninck schieten de gewone aandeelhouders van HCS niets op met de hogere opbrengst van de verkoop van Infotec. Van de opbrengst zal HCS Beheer eerst haar eigen schuldeisers voldoen voordat de moedermaatschappij HCS Technology aan bod komt.

Infotec heeft een omzet van ongeveer een half miljard gulden en boekte in 1994 een bedrijfsresultaat van ongeveer 33 miljoen gulden. Twee jaar geleden zat het bedrijf nog in een situatie zonder verlies of winst. Bij Infotec werken zo'n 1500 mensen.

Eerder dit jaar is Savin al voor 42 miljoen dollar verkocht aan Ricoh. De curatoren hadden nog een belang van 15 procent in Savin, dat na een drastische financiële reorganisatie weer gezond gemaakt kon worden.

Door de verkoop van de laatste bezittingen van HCS nadert het faillissement het einde. De curatoren zullen aan het eind van het kwartaal met een nieuw verslag van werkzaamheden kunnen komen. Een van de onderwerpen die nog niet zijn afgerond, is de beantwoording van de vraag of voormalige bestuurders, commissarissen en de externe accountant (KPMG) aansprakelijk moeten worden gesteld voor wanbeleid dan wel het verstrekken van foute informatie.

HCS kocht Infotec in 1990 als aanvulling op de activiteiten van Savin in Amerika. Omdat HCS toen al in grote geldnood verkeerde werd de kas van Infotec gebruikt om Savin financieel op de been te houden. Daardoor ontstonden uiterst ingewikkelde financiële verhoudingen die bij het faillissement uiteen getrokken moesten worden.