Verschil tussen goud en zilver

Het Nederlands zaalvoetbalteam heeft zich zaterdagavond ongeslagen geplaatst voor het EK dat begin volgend jaar in het Spaanse Cordoba wordt gehouden. In de Bossche sporthal De Maaspoort stonden de zaalvoetballers in hun laatste groepswedstrijd van het kwalificatietoernooi de eerste puntendeling toe. Tegen Slowakije resulteerde de twee keer twintig minuten zuivere speeltijd in zes doelpunten: 3-3. De remise was niet meer van invloed op plaatsing. Nederland was vooraf al verzekerd van de groepswinst en daarmee van deelname aan zowel EK als WK. De wereldtitelstrijd wordt eind volgend jaar eveneens in Spanje georganiseerd. Behalve Nederland kwalificeerden ook België, Italië, Oekraïne, Rusland en het gastland zich. Het WK-deelnemersveld wordt gecompleteerd met zes niet-Europese teams. Bondscoach Ron Groenewoud (58) hoopt dat zijn sterspeler Edwin Grünholz op beide toernooien van de partij zal zijn. Zaterdag liet de 26-jarige Hagenaar voor de derde keer noodgedwongen verstek gaan wegens verplichtingen op het veld voor zijn werkgever FC Den Haag.

Was de 3-3 een gevolg van de afwezigheid van Grünholz?

Groenewoud: Mmmm, da's een aardige. Natuurlijk misten we Edwin. Maar bovendien wisten we dat we al gekwalificeerd waren. Daardoor viel er een bepaalde druk weg en sloop er ontspanning in de ploeg. We wilden graag winnen, maar willen en doen is niet hetzelfde.

Vreest U Grünholz te moeten missen in januari?

Nou ja, het toernooi valt midden in de winterstop dus ik heb goede hoop. Binnenkort moeten we maar weer eens met Den Haag om de tafel gaan zitten. Bovendien is het zo dat nu hij dit heeft meegemaakt, ik hoop dat Edwin beseft dat hij op beide toernooien kan uitgroeien tot een grote ster.

Hoe kunnen dit soort taferelen worden voorkomen?

Ik pleit al geruime tijd voor de invoering van een semi-professionele zaalvoetbal-competitie. Daarmee bind je de spelers aan de zaal. Ook het eventuele besluit om zaalvoetbal in 2000 tot een olympische demonstratiesport uit te roepen, zal de aantrekkingskracht van de sport vergroten.

Hoe dan ook, Grünholz blijft het verschil tussen zilver en goud?

Ja, dat mag je gerust zo stellen.