Tudjmans partij gaat af op grote overwinning

ZAGREB, 30 OKT. De Kroatische Democratische Gemeenschap (HDZ), de regeringsparitj van president Tudjman, lijkt een grote zege te hebben behaald bij de parlementsverkiezingen van gisteren in Kroatië. Toen eenderde van de stemmen was geteld stond de HDZ op 44,3 procent van de stemmen.

Een coalitie van vijf gematigde oppositiepartijen behaalde volgens die eerste voorlopige uitslagen 19,7 procent van de stemmen en de sociaal-liberale partij, de HSLS, 11,1 procent. De kans is groot dat de HDZ uiteindelijk tweederde van de 127 zetels in het Kroatische parlement in de wacht zal slepen. Dat zou haar in staat stellen de grondwet te veranderen om van Kroatië een presidentiële republiek te maken.

De grote zege van de regeringspartij kan tevens leiden tot een verharding van het Kroatische standpunt in het conflict om Oost-Slavonië, het laatste stukje van Kroatië dat zich nog in handen van de Kroatische Serviërs bevindt. Besprekingen over de toekomst van Oost-Slavonië die zaterdag in Osijek zouden worden gehouden, gingen onverwachts niet door omdat geen van beide partijen kwam opdagen. De Kroatische Serviërs lieten weten een principe-akkoord, dat eerder vorige week was opgesteld door de Amerikaanse ambassadeur Galbraith en VN-bemiddelaar Stoltenberg, niet te kunnen accepteren. Het overleg wordt woensdag hervat als de partijen met de Bosnische oorlogspartijen op een luchtmachtbasis in de Amerikaanse staat Ohio samenkomen.

Tudjman heeft herhaaldelijk laten weten Oost-Slavonië met geweld te zullen veroveren als vredesbesprekingen geen resultaat hebben. Zijn minister van defensie, Gojko Susak, herhaalde dat gisteren nog eens.

De HDZ is gisteren beschuldigd van verkiezingsfraude. In een aantal stembureaus zouden mensen twee keer hun stem hebben uitgebracht. In andere stembureaus zouden geen biljetten aanwezig zijn geweest voor mensen die hun stem op de partij van de Servische minderheid wilden uitbrengen. Vorige week beschuldigden de oppositiepartijen en internationale groeperingen de HDZ al van verkiezigsmanipulatie, door de oppositie haar wettelijk gegarandeerde zendtijd op radio en televisie te onthouden en door de kieswet op het laatste moment aan te passen in voor de HDZ gunstige zin. Zo mochten gisteren ook 300.000 Bosnische Kroaten voor het parlement in Zagreb stemmen. Tudjman zei gisteren over die verwijten: “Ze zijn het stomste wat ik ooit heb gehoord.”

De Bosnische regering heeft gisteren opnieuw haar ongenoegen geuit over Tudjmans initiatief, de Bosnische Kroaten bij de Kroatische verkiezingen te betrekken. Volgens de Bosnische regering komt dit neer op inmenging in de binnenlandse aangelegenheden van Bosnië. Maar nergens in Bosnië werd de Bosnische Kroaten die hun stem wilden uitbrengen, iets in de weg gelegd. In 29 Bosnische steden waren voor de Kroaten stembureau's ingericht. (Reuter, AP, AFP)