Tanzania: verkiezingen eindigen in grote chaos

NAIROBI, 30 OKT. De eerste meer-partijen verkiezingen in Tanzania zijn gisteren in grote verwarring geëindigd. Een aanzienlijk deel van het electoraat kon niet stemmen door de slechte organisatie.

Na bijna dertig jaar van socialistische alleenheerschappij mochten bijna negen miljoen van de dertig miljoen Tanzanianen naar de stembus gaan om een president en een volksvertegenwoordiging te kiezen. Maar in het uitgestrekte land konden verkiezingsfunctionarissen soms de stemlokalen niet bereiken bij gebrek aan vervoersmiddelen. In andere stemlokalen ontbraken de stemlijsten.

Menige stembus in de hoofdstad Dar-es-Salaam ging pas twee uur voor sluitingstijd open. De Nationale Verkiezingscommissie (NEC) besloot daarop de stembureaus langer open te houden, maar na deze verlenging bleken grote aantallen kiezers nog steeds niet te hebben kunnen stemmen. Radio Tanzania kwam vandaag tot twee maal toe met de aankondiging dat een aantal kiezers alsnog de gelegenheid zou krijgen om te stemmen, maar onduidelijk bleef waar zij zich moesten vervoegen.

De regeringspartij Chama cha Mapinduzi (CCM) en de gemeenschappelijke oppositiepartijen klagen over de slordige organisatie. “We hebben zoveel onregelmatigheden waargenomen dat de verkiezingen niet meer eerlijk en vrij zullen zijn”, zei een woordvoerder van de oppositiepartijen. De regeringspartij ontkende dat de chaos een poging van de CCM is om fraude te plegen.

De verkiezingen vorige week zondag op het eiland Zanzibar, een autonoom gedeelte van Tanzania, kenmerkten zich eveneens door chaos. Er bestaan aanwijzingen dat er fraude is gepleegd bij die verkiezingen, met een verschil van 1.500 stemmen door de presidentskandidaat van de CCM gewonnen. Donorlanden, die 15 miljoen dollar speciaal voor deze verkiezingen gaven, eisen een hertelling. Zowel de oppositiepartij als de regeringspartij op Zanzibar weigerde tijdens het tellen van de stemmen de uitslag te erkennen. Toen de uitslag voordelig uitviel voor de CCM slikte de regeringspartij beschuldigingen over fraude in.