Staat verkoopt extra aandelen KPN

AMSTERDAM, 30 OKT. ABN Amro heeft vanmorgen bekendgemaakt de overtoewijzingsoptie van aandelen in de tweede tranche KPN te hebben uitgeoefend. Het benutten van de zogeheten green shoe betekent dat de bank nog eens 15 miljoen aandelen KPN van de overheid koopt, bovenop de 100 miljoen aandelen die de bank al eerder afnam.

De bruto opbrengst (voor bijvoorbeeld aftrek provisiekosten banken) van de tweede tranche KPN stijgt daarmee voor de overheid van 5,5 miljard tot 6,3 miljard gulden. Volgens directeur effectenhandel van ABN Amro, M. de Jager, is de koers van KPN nu dusdanig gestabiliseerd dat de green shoe uitgeoefend kon worden. Het aandeel heeft sinds de tweede tranche vorige week maandag in de notering kwam een betere koersontwikkeling getoond dan de AEX-index en de omzetten waren tegen het einde van de week weer op een normaal niveau. De green shoe is een instrument dat de overheid en de bank hebben afgesproken om tot 30 dagen na vorige week maandag de koers van KPN te stabiliseren. ABN Amro wees vorig weekend 15 miljoen meer aandelen aan inschrijvers toe dan de 100 miljoen die ze in eerste instantie van de overheid kocht en had daarmee een tekortpositie. Nu de koers KPN op peil blijft, koopt de bank die 15 miljoen extra aandelen om haar tekortpositie glad te strijken.