Spelbos bij Vitesse ondanks 5-1 de hele wedstrijd uitgefloten

ROTTERDAM, 30 OKT. Trainer Ronald Spelbos van Vitesse kan misschien weer wat rustiger ademhalen. Na de ruime zege gisteren op Fortuna Sittard (5-1) lijkt zijn positie weer iets stabieler geworden. Het was pas de eerste thuisoverwinning van de Arnhemmers in dit seizoen. Spelbos werd de hele wedstrijd uitgefloten door de toeschouwers. Na de nederlaag (3-0) bij Sparta, afgelopen woensdag, werd er voorafgaand aan de wedstrijd tegen Fortuna heel wat afgepraat in het Arnhemse kamp. Concreet leidde dat tot twee opmerkelijke spelerswisselingen, die gisteren ook nog goed uitpakten. Vitesse won met grote cijfers, maar speelde niet groots.

FC Twente heeft voorlopig maar één doel, punten verzamelen. De manier waarop dat gebeurt, is voor de geplaagde trainer Ten Donkelaar vooralsnog bijzaak. Met de moeizame zege (2-1) op Go Ahead Eagles voldeed FC Twente gisteren aan het doel. Meer niet. Met iets meer geluk had Go Ahead Eagles meer weggehaald uit Enschede. Met Decheiver bijvoorbeeld, de naar FC Freiburg vertrokken aanvaller.

Een beetje geluk viel FC Volendam tegen Sparta pas twee minuten voor het einde ten deel. Smeets vond de bal temidden van een massa spelers en verschalkte Metgod, 1-1.

PSV is de voorbereiding op de tweede wedstrijd tegen Leeds United, morgenavond in Eindhoven, begonnen zonder Jan Wouters (scheurtje in kuitspier), maar met Ronaldo. Zaterdag keerde de Braziliaan tegen Willem II na een afwezigheid van drie weken terug in de ploeg. Als invaller kwam hij 27 minuten in actie, maar hij scoorde niet. In een weinig aantrekkelijke wedstrijd won PSV met 2-0 van de Tilburgse ploeg, dankzij doelpunten van Faber en Nilis.

Het verschil op de ranglijst tussen FC Groningen en FC Utrecht is negen punten in Gronings voordeel. In het Oosterpark was gisteren van krachtsverschil echter nauwelijks sprake. Beide clubs maakten er tot grote onvrede van de toeschouwers een rommelig duel van, dat in 0-0 eindigde. Door de puntendeling heeft FC Groningen ten minste nog de ongeslagen status in eigen stadion sinds 1981 tegen FC Utrecht in stand gehouden. Met tien overwinningen en vijf gelijke spelen.

Hans van Doorneveld is door de spelers van De Graafschap met een gelijk spel uitgeluid als interim-trainer. Het werd zaterdag in Doetinchem tegen RKC 1-1. Vier wedstrijden eerder begon Van Doorneveld met hetzelfde resultaat, 1-1 tegen Volendam. Van Doorneveld is vandaag weer assistent-trainer, nu Fritz Korbach als trainer aangetrokken is.

Aan de zegetocht van Heerenveen is een einde gekomen. In het Abe Lenstra-stadion moesten de club zich, na vier achtereenvolgende overwinningen, tevreden stellen met een gelijkspel (1-1) tegen NAC, dat door blessures van Arnold, Abdellaoui en Vidmar gehandicapt was. Ondanks deze tegenvaller bleef Heerenveen derde in de stand.