Sonic Youth

Sonic Youth. Washing Machine (GED 24825)

Om hun dertiende cd op te nemen verlieten de leden van Sonic Youth New York en vestigden zich tijdelijk in Memphis. Dat betekent niet dat de vier noise-helden een weelderige 'Memphis soul stew' wilden maken, integendeel, bij de arrangementen van Washing Machine lijkt nog meer te zijn weggelaten dan op de voorganger Experimental Jet Set, Trash and No Star uit 1994.

De beroemde stijl van Sonic Youth-gitaristen Lee Ranaldo en Thurston Moore die hun instrumenten lieten rondzingen totdat de klanken als een zinderende wolk de nummers vulden, is blijkbaar uitgeput. De gitaren klinken nu spaarzaam als accenten, en worden dan niet uitwaaierend maar puntig bespeeld. Niet dat deze solo's virtuoos gebracht worden; op Washing Machine zijn zowel de zang als de instrumentatie enigszins zwalkend - met uitzondering van de drums van Steve Shelley, die als altijd subtiel maar standvastig de lijnen aangeeft waarbinnen gezwalkt mag worden.

Ondanks de onaffe indruk die de cd bij momenten maakt, zijn er ook een aantal succesnummers, als Little Trouble Girl, Diamond Sea en Panty Lies, dat tegelijk boosaardig en hitsig wordt gezongen door Kim Gordon. Op de beste momenten kan ook de kaalslag van Washing Machine enerverend uitpakken.

    • Hester Carvalho