Schumacher weer met overmacht naar zege

SUZUKA, 30 OKT. Michael Schumacher en Benetton vormen dit seizoen in de Formule I een onweerstaanbare combinatie. Vorige week prolongeerde de Duitser in het Japanse Aida tijdens de GP van de Pacific zijn wereldtitel, gisteren schonk hij in Suzuka, eveneens in Japan, Benetton de wereldtitel voor constructeurs.

De Duitse coureur behaalde voor 150.000 toeschouwers zijn negende overwinning in dit seizoen. Een evenaring van het record van Nigel Mansell in 1992. Het was zijn negentiende overwinning in 68 GP's. De 26-jarige Schumacher kan over veertien dagen in Adelaide de eerste formule I-coureur worden die tien GP's in één seizoen wint.

Zijn zege kwam op het 5.864 meter lange, snelle circuit van Suzuka nooit in gevaar. Slechts bij de twee bandenwissels en tankstops stond hij de leiding even af. In de tiende ronde verruilde hij de regenbanden voor slicks, in de 32ste van de 53 ronden maakte hij zijn tweede pitstop.

Op de streep had hij 19,3 seconden voorsprong op Hakkinen in een McLaren. De Fin miste vorige week Aida door een blindedarm-operatie. De Brit Herbert werd op ruim een minuut in een Benetton derde. Beide wagens van het Williams-team, van Hill en Coulthard, belandden in de slotfase in de grindbak. Beide Ferrari's, van Berger en Alesi, vielen met opgeblazen motoren uit. Schumacher rijdt de komende twee jaren voor Ferrari. Flavio Briatore, de manager van Benetton, neemt met weemoed afscheid van Schumacher en voorspelt de Duitser moelijke tijden bij zijn nieuwe werkgever. “Ferrari denkt de wereldtitel te kunnen kopen door Schumacher in dienst te nemen, maar vergeet dat succes in de Formule I een resultaat is van een team, een ploeg. Niet van een eenling, hoe talentvol ook.”

Damon Hill reed in Suzuka zijn vijftigste Formule I-race. Het had een feest moeten worden, maar het werd een drama. Hij viel uit en kreeg een boete van 16.000 gulden omdat hij de pitstraat met een snelheid van 139,6 kilometer per uur binnenreed. De maximumsnelheid is daar 120 per uur. (ANP, Reuter)