Schaatsbestuurder Grobbee stapt op

DEN HAAG, 30 OKT. Johan Grobbee, voorzitter van het sectiebestuur langebaan schaatsen van de KNSB, heeft zijn functie gisteren neergelegd. Grobbee werd in april ontslagen door het bondsbestuur, keerde zes maanden later na een gunstige uitspraak van de geschillencommissie terug, maar bespeurde dat de sfeer te zeer is aangetast om nog optimaal te kunnen functioneren.

“Ik sta op een doodlopende weg”, aldus Grobbee, die gisteren zijn brief aan de KNSB verstuurde. De afgelopen weken werden diverse verzoeningspogingen tussen het bondsbestuur en het sectiebestuur langebaan gedaan. Voor Grobbee ontbrak het gewenste resultaat. “Alles ging weer terug naar af.”

Grobbee ontving zaterdag een brief van de KNSB, waarin hij werd uitgenodigd voor een volgend gesprek. “Een betuttelende dagvaarding onder dreiging van consequenties”, zo interpreteerde hij de inhoud. “We worden gelast binnen zoveel dagen met het bondsbestuur rond de tafel te gaan zitten om ons te verantwoorden voor uitspraken in de pers die na het besluit van de geschillencommissie zijn gedaan.”

Grobbee kon naar eigen zeggen niet langer door één deur met medebestuurslid Aernoud van Walsem, secretaris van het bondsbestuur ad interim. “Daarom stap ik nu op. Het schaatsen is en blijft mijn sport. Wat de toekomst zal brengen, zien we dan wel weer.”

Jan Augustinus, het tweede destijds ontslagen lid van het sectiebestuur, volgt Grobbee ditmaal niet. “Ik laat mij niet voor de tweede keer wegsturen”, aldus Augustinus. Teleurgesteld is hij wel. “Het leek alsof alles nu weer goed zou komen, maar nu krijgen we dit weer. Ik kan me de reactie van Grobbee best voorstellen. Het is nu aan de trainers en de schaatsers om een duidelijk standpunt in te nemen.” Op 9 december is de jaarvergadering van de KNSB in Amersfoort. (ANP)