Roda-trainer: 'Spel Ajax rechtvaardigt afstraffing'

AMSTERDAM, 30 OKT. Met 6-1 verliezen van Ajax, is dat een afstraffing of niet? Welnee, meende trainer Huub Stevens die met Roda JC vorig seizoen nog als tweede eindigde en lange tijd meedeed om de landstitel. Het spel van de Europa-Cuphouder rechtvaardigt tegenwoordig bijna elke nederlaag. Met 6-1 kwamen de Limburgers zelfs nog goed weg. Want eigenlijk had Ajax zaterdagavond gezien de lawine aan kansen moeten doorstomen naar 12- of 13-1. Roda JC hield open huis in De Meer. De tactische aanpak van de ploeg uit Kerkrade was daar zeker debet aan. Maar Stevens wilde liever spreken over het verschil tussen een dubbeltje en een kwartje.

Technisch directeur Louis van Gaal gaf na enig nadenken toe, dat dit het beste optreden van Ajax was sinds de start van de competitie. Vooral in de eerste helft was de ploeg ongenaakbaar. “Als Ajax zo speelt is er geen elftal in de wereld in staat om van dit team te winnen”, zuchtte Stevens. En PSV dan volgende week? “Die ploeg heeft tenminste nog wat individuele kwaliteiten”, vervolgde Stevens. “Spelers die een bal vasthouden en voor een actie kunnen zorgen. Zoals Nilis en Ronaldo. Maar als Ajax zo te keer gaat als vanavond...” Hij haalt zijn schouders op en lacht of hij zeggen wil: een kansloze zaak.

Nu speelde Roda zijn opponent wel in de kaart. Het hield achter vijf spelers op één lijn en die verdedigingslinie vormde een simpele barrière voor de snelle, atletische Ajacieden. Met vaak weergaloze combinaties vonden ze spelenderwijs het doel van Ruud Hesp. Arie Haan probeerde met Feyenoord een week eerder juist te voorkomen dat er grote ruimtes ontstonden waar diepgaande Ajacieden gretig gebruik van konden maken. De Rotterdammmers wisten de schade te beperken tot 4-2. Roda stond in de rust al met 4-0 achter, scoorde daarna via Richard Roelofsen nog wel de eerste treffer in De Meer sinds Arnold Bruggink van FC Twente dat deed op 28 mei, maar verdiende met dubbele cijfers te verliezen.

Stevens verdedigde zijn speelwijze door te verkondigen dat het geen zin heeft om uitsluitend voor een bezoekje aan Ajax het vaste concept om te gooien. Hij kreeg onmiddellijk bijval van Van Gaal. Want de trainer van Ajax ziet dit natuurlijk liever dan een loopgraventactiek voor het eigen doel die de meeste ploegen er op nahouden. Stevens: “We hebben getracht om er een wedstrijd van te maken. De spelers wilden zelf zo spelen, ze hebben er ook de kwaliteiten voor. Maar Ajax is doorgegroeid na vorig seizoen, terwijl wij aan scherpte en kracht hebben ingeboet. Ajax heeft ons feller en frisser bestreden dan een jaar geleden.” Hij nam Van Gaal de woorden uit de mond. “Vorig seizoen kregen wij ook veel ruimte van Roda. Toen werd het 1-1, maar verdienden we om te verliezen. Roda speelde in die wedstrijd agressiever dan wij konden opbrengen”, aldus de technisch directeur die als de belangrijkste kandidaat wordt genoemd voor de functie van hoofd opleidingen bij de Engelse voetbalbond. Van Gaal heeft in De Meer pas bijgetekend.

In het duel met Ajax miste Roda de steunpilaren Barry van Galen, Eric van de Luer en René Trost. Zij werden niet ingezet omdat ze geblesseerd waren of in overleg werden gespaard voor het UEFA-Cupduel van morgen tegen Benfica. Niettemin is de terugval van Roda JC dit seizoen opmerkelijk. Stevens dacht zaterdagavond met weemoed terug aan de spelers die hij afgelopen zomer kwijtraakte: Max Huiberts (Borussia Mönchengladbach), Tomek Iwan (Feyenoord) en Raymond Atteveld (Vitesse). Hoewel ze niet zonder slag of stoot vertrokken, verwijt hij ze achteraf weinig. “Als je een dubbeltje verdient en je kunt bij een ander een gulden krijgen, dan is de keuze niet moeilijk. Het is toevallig dat ze alle drie geen basisplaats hebben bij hun nieuwe club. Ik verwijt alleen Iwan dat hij de afspraken niet is nagekomen. Hij had mij zijn woord gegeven. Roda heeft hem een verbeterde aanbieding gedaan en stak daarmee z'n nek in een strop. Onlangs, na de wedstrijd Roda-Feyenoord, hebben we alles uitgesproken. Als ik hem nu door de telefoon spreek, kan ik merken dat hij niet gelukkig is bij Feyenoord. Want ook hij speelt niet elke week.”

Stevens heeft er begrip voor dat Roda niet in staat is zijn goede spelers te behouden. Dat calculeert hij in bij het afstemmen van zijn ambities. “Met het huidige stadion op Kaalheide is er financieel weinig mogelijk. Ik vind het een uitdaging van dit elftal weer wat te maken. En er opnieuw voor te zorgen dat Roda JC aantrekkelijk voetbal speelt.” Met het oog op de wedstrijd tegen Benfica overweegt hij in trainingskamp te gaan. Om de klap van zaterdagavond relaxed te verwerken. “Ik verwijt mijn groep na vanavond helemaal niets. Dat heeft voor zo'n belangrijke wedstrijd geen enkele zin.”

    • Erik Oudshoorn