Rechtbank Japan wil verbod sekte

TOKIO, 30 OKT. Een rechtbank in Japan heeft vandaag een eerste formele stap gezet voor het verbieden van de sekte van de Hoogste Waarheid (Aum Shinrikyo). Aanhangers mogen voortaan alleen als individuen hun geloof beleven, niet meer als groep. Verder kan de sekte niet langer gebruik maken van vrijstelling van belasting en andere financiële privileges waarop religieuze groeperingen in Japan recht hebben. De Japanse justitie streeft naar een algeheel verbod van de Aum-sekte, die verantwoordelijk is voor aanslagen met zenuwgas, waaronder die op de metro van Tokio in maart. Daarbij kwamen elf mensen om het leven en raakten vierduizend mensen gewond. Sekte-leider Shoko Asahara werd in mei gearresteerd en is in afwachting van zijn berechting. Het proces had vorige week zullen beginnen, maar werd uitgesteld nadat Asahara zijn advocaat had ontslagen. (Reuter)